Cselekvési Tipp

Alakítsunk hulladékkommandót az illegális hulladéklerakás ellen!

99 Ft

A szemétszedő akciók a legnépszerűbb közösségi ökocselekvések közé tartoznak – alighanem jórészt azért, mert egy adott területen viszonylag rövid időn belül lehet látványos eredményeket elérni. Ám gyakran hiába sikerül egy területet megtisztítani, pár nap múlva ismét előbukkannak a szemétkupacok. Az ismételt akciók sem feltétlenül oldják meg ezt a problémát, sőt akár bátoríthatják is az elkövetőket, hiszen mindig akad, aki összetakarít utánuk. Olvass tovább…

Ha hosszú távon szeretnénk felszámolni az illegális lerakókat, akkor érdemes a megelőzésre fektetni a hangsúlyt. Ennek egyik módja a hulladékkommandó létrehozása: egy önkéntesekből álló csapaté, amelynek célja, hogy különféle módszerekkel elejét vegye az illegális hulladéklerakásnak.

Ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk fellépni az illegális lerakás ellen, a helyi önkormányzattal mindenképp érdemes együttműködnünk. A még komolyabb fellépéshez pedig érdemes bevonni a közterület-felügyelőket (helyszíni bírságokat szabhatnak ki), a rendőröket (igazoltathatnak, feljelentést tehetnek), a polgárőröket, a természetvédelmi őröket (természetvédelmi területeken bírságolhatnak) vagy akár helyi civil szervezeteket is.

Első lépésként érdemes a hulladékkommandó hatáskörében fölmérni az illegális hulladéklerakók helyzetét: hány ilyen hely van, mekkorák, milyen jellegű hulladékok találhatók ott, melyek azok a kritikus helyek, ahova rendszeresen hordanak szemetet. A problémát és a tervezett akciókat egy belső egyeztetés után vázoljuk föl egy olyan találkozón is, ahova meghívjuk a fent említett együttműködő partnereket. Ha van akciótervünk, és a szükséges anyagi és tárgyi eszközöket is bemutatjuk, akkor nagyobb eséllyel számíthatunk pénzbeli vagy egyéb típusú támogatásra. A hulladékkommandó alakulásáról és tevékenységéről érdemes a helyi sajtóban is hírt adni. Ha van rá kapacitásunk, teremtsünk lehetőséget arra is, hogy bárki bejelenthessen nálunk illegális lerakókat.

Hogyan és mikor érdemes járőrözni? Leginkább szemétszedési akciók után, esténként, hétvégenként, valamint lomtalanítások idején.

Mit tegyünk, ha tetten érünk valakit? Udvariasan szólítsuk föl a hulladék megfelelő elhelyezésére. Amennyiben nem hajlandó együttműködni velünk, hívjuk ki a közterület-felügyelőket vagy a természetvédelmi őröket. Mindenképpen tájékoztassuk az illetőt a hulladék legális elhelyezési módjáról.

Megesik, hogy a hulladékban találunk olyan adatokat (például névvel, címmel ellátott borítékon, számlán), amelyek segítségével azonosítani tudjuk az elkövetőt. Ez esetben értesítsük az illetőt, és szólítsuk föl az eltakarításra. Ha nem hajlandó együttműködni, akkor lehet továbblépni a feljelentéssel. Ami még ha esetleg nem is jut eredményre, az eljárás elrettentheti az elkövetőt a jövőbeli illegális lerakástól.

A járőrözés mellett mindenképpen fontos szemléletformálási tevékenységet is végezni. Ennek során nyújtsunk tájékoztatást a hulladék mennyiségének csökkentési lehetőségeiről, illetve a keletkezett hulladék megfelelő elhelyezéséről. A hulladékkommandó kezdeményezhet rendszeres és jól meghirdetett hulladékgyűjtő akciókat, melyek keretében mindenki legálisan szabadulhat meg a szemetétől. A kritikus területeket szépítsük meg, vagy adjunk új funkciót nekik: ültethetünk oda virágokat, parkosíthatunk, de helyezhetünk ki tájékoztató táblákat, sőt akár szobrot vagy feszületet is. Kamerákat is érdemes kitenni, és nem is feltétlenül kell működniük ahhoz, hogy egyeseket megakadályozzanak a hulladéklerakásban.

Kapcsolódó ajánlónk:

A kép forrása: doklist.com

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

„Alakítsunk hulladékkommandót az illegális hulladéklerakás ellen!” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük