Legfrissebb linkek

Legfrissebb cselekvési tippek


Legfrissebb ajánlók

 • táncoló pár

  Kiáltvány a közösségek vezetéséről

  Tovább

  Kiáltvány a közösségek vezetéséről

  A szerző, Vágvölgyi Gusztáv Pabló azért választotta a kiáltvány formát, mert úgy érzi, hogy a közösségek szétesését leggyakrabban a vezetés hiánya okozza. Fölteszi a kérdést, hogy mi a baj egyáltalán a vezetéssel. Majd egy kedvenc filmjének üzenetei által bemutatja, hogy a vezetés és a követés egy közösségben ugyanolyan, mint a tánc, amiben nincs kiemeltebb szerepe annak, aki vezet, mint annak, aki követ. Sőt, ahogy a táncban is, egyszer csak vezetés és követés által létrejön egy új minőség, amiben a közösség tagjai képessé válnak egy magasabb szinten bízni egymásban.

 • Párbeszéd kör kézikönyv 1. és 2.

  Tovább

  Párbeszéd kör kézikönyv 1. és 2.

  A kézikönyv részletesen bevezeti az olvasót a párbeszédkörök történetébe, szervezésébe, és legnagyobb értéke, hogy részletes útmutatót is tartalmaz a párbeszédkörök levezetéséhez. Nagy segítséget jelenthet a baráti körben megszervezett, strukturáltabb beszélgetésekhez, amelyek célja lehet a közös tanulás, a résztvevőket érintő történések, társadalmi trendek megismerése, megbeszélése, a közös valóságkép és jövőkép kialakítása.

 • Teremtsünk helyi nyilvánosságot!

  Cselekvési Tipp 100 Ft 99 Ft
  Kosárba rakom

  Teremtsünk helyi nyilvánosságot!

  Helyi ökoközösségünknek érdemes együttműködő viszonyra törekednie a települési önkormányzattal, hiszen kedvező esetben az önkormányzat hathatósan tudja támogatni, előmozdítani a közösség céljait. Sokszor előfordul ugyanakkor az is, hogy az önkormányzat törekvései ellentétesek a mieinkkel, és emiatt konfliktust kell fölvállalnunk. Olvass tovább…

  100 Ft 99 Ft
 • Milyen egy munkahelyen mindenkivel egyenlőnek lenni – te dolgoznál egy szövetkezetben?

  Tovább

  Milyen egy munkahelyen mindenkivel egyenlőnek lenni – te dolgoznál egy szövetkezetben?

  Az országban sok szövetkezeti formában gazdálkodó vállalkozással lehet találkoznia, azonban talán az egyetlen a Gólya Szövetkezeti Presszó és Közösségi Ház, mely az eredeti szövetkezeti alapelveknek és értékeknek megfelelően működik. A sors fintora, hogy a Gólya hivatalos jogi formája korlátolt felelősségű társaság, mert a szövetkezetek hazai szabályozása nem kedvez az etikus, szolidáris gazdasági modellek megvalósításának. Az interjúból megtudhatjuk, hogyan lehet a kedvezőtlen jogi környezet ellenére valódi szövetkezetet létrehozni, fenntartani. A Gólya mintája annak, hogy bármilyen körülmények között az igazán szolidáris közösségek megtalálják a céljaik elérésének leginkább megfelelő megoldásokat.

 • Upton Beall Sinclair Jr.: Munka nélkül

  Tovább

  Upton Beall Sinclair Jr.: Munka nélkül

  A Pulitzer-díjas regényíró művéből megismerkedhetünk a nagy gazdasági világválság Amerikájával, ahol egyszerre lettek munkanélküliek korábbi középosztálybeli banki tisztviselők, farmerek, könyvelők és kétkezi munkások. A dokumentarista regény a kaliforniai munkanélküliek önszerveződésének történetét mutatja be realista ábrázolással, végigkíséri a szegények önsegélyező szövetkezeteinek történetét. Megismerhetjük a regényből a pénzt helyettesítő elszámolási rendszerek működését, a demokratikus döntéshozatal technikáit, nehézségeit. A könyv az amerikai szövetkezeti mozgalomnak, az abban résztvevő hétköznapi embereknek állít emléket, miközben megismerteti az olvasót a szövetkezeti mozgalom alapértékeivel.

 • Szövetkezetek Erdélyben és Európában

  Tovább

  Szövetkezetek Erdélyben és Európában

  A tanulmánykötet betekintést ad az erdélyi szövetkezetek történetébe és megtudhatjuk belőle, miért tudtak sokkal meghatározóbb szereplői lenni a térség gazdaságának, társadalmának és kultúrájának a helyi szövetkezetek, mint az anyaországiak. A könyv tanulmányaiból megismerhetjük a különböző szövetkezeti típusok erdélyi és európai intézményeit, modelljeit, példáit. Megismerkedhetünk a szövetkezeti mozgalom alapelveivel, értékeivel és azokkal az archaikus hagyományokkal, amelyekből kialakultak a helyi szövetkezeti formák. Végül ismereteket nyújt a könyv a szövetkezetek napjaink gazdaságában betöltött szerepéről, helyéről az európai gazdasági közösségben.

 • Hunyadi Attila: Az „etikus társadalmi szerződés” baszkföldi példája: a Mondragon Szövetkezeti Csoport

  Tovább

  Hunyadi Attila: Az „etikus társadalmi szerződés” baszkföldi példája: a Mondragon Szövetkezeti Csoport

  A cikkből megismerhetjük a baszk Mondragon szövetkezeti hálózat történetét, létrejöttének társadalmi hátterét, a baszk regionalizmus és közösségiség keresztényszociális gyökereit. A szövetkezeti csoporton keresztül a cikk bemutat különböző szövetkezeti típusokat és azt, hogy ezek hogyan kapcsolódnak egy egységes, egész régiót átfogó rendszerré. Megtudhatjuk, mi is az elsődleges és  másodlagos szövetkezet, hogyan lehet elérni a valóban teljes foglalkoztatottságot és azt is, hogyan lehet egyetemet fenntartani a tanulók, oktatók, ipari szövetkezetek autonóm társulásával. A szerző egy olyan modellt mutat be a cikkben, mely a mai versengő világgal szemben képes fenntartható, etikus, szolidáris és életképes alternatívát felmutatni.

 • Kéri András és munkatársai: Békamentő praktikum – Kétéltűmentő akciókhoz (Terepi kézikönyv)

  Tovább

  Kéri András és munkatársai: Békamentő praktikum – Kétéltűmentő akciókhoz (Terepi kézikönyv)

  A kétéltűek az egyik leginkább veszélyeztetett élőlénycsoport világszerte. A könyv kétéltűmentő akciók szervezéséhez nyújt gyakorlati útmutatót, jó kiindulópont azoknak, akik békákat, gőtéket szeretnének védeni. Részletesen összefoglalja a leggyakoribb közúti mentési megoldásokat, de kitér a nem közúti mentési lehetőségekre is. Megismerhetjük belőle továbbá a magyarországi mentéseken jellemzően kezünkbe kerülő kétéltű fajokat, és megtaláljuk a hazai mentési helyszínek térképét is.