Legfrissebb linkek

Legfrissebb cselekvési tippek


Legfrissebb ajánlók

 • Zöld Egyenlőség podcast: Részvételi költségvetés – Hogyan döntsük el, mire fordítjuk a közpénzt?

  Tovább

  Zöld Egyenlőség podcast: Részvételi költségvetés – Hogyan döntsük el, mire fordítjuk a közpénzt?

  A részvételi demokrácia egyik jó eszközéről, a részvételi költségvetésről szóló beszélgetésben Kiss Gabriella, a Budapesti Corvinus Egyetem docense és Oross Dániel, az ELKH Társadalomtudományi Kutatóközpont tudományos munkatársa beszél arról, hogyan is szólhatunk bele mi magunk, állampolgárok az önkormányzatok költségvetésébe. A részvételi költségvetés példáit (melyek közt hazaiak is akadnak), elterjedtebb módszereit megismerve egy ilyen folyamat részletes menetéről, a megvalósítás feltételeiről, előnyeiről és lehetséges buktatóiról is hallhatunk.

  Kategóriák: ,
 • Zöld Egyenlőség podcast: Hogyan vegyünk részt a döntéshozatalban?

  Tovább

  Zöld Egyenlőség podcast: Hogyan vegyünk részt a döntéshozatalban?

  A beszélgetés a részvételi demokrácia kérdéskörét járja körül. Kiss Gabriella, a Budapesti Corvinus Egyetem docense közérthetően magyarázza el a részvételi demokrácia alapelveit – továbbá azt, hogy miért is lenne fontos ebbe az irányba haladunk, illetve hogy miért releváns mindez az ökológiai fenntarthatóság szempontjából. Példákon keresztül hallhatjuk a már létező gyakorlatokat, előnyöket és hátrányokat.

  Kategóriák: ,
 • Vágvölgyi Gusztáv Pabló: Közösségi döntéshozás módjai

  Tovább

  Vágvölgyi Gusztáv Pabló: Közösségi döntéshozás módjai

  Gyakori, hogy amikor egy csapatban közösen akarnak döntést hozni, akkor a szavazás merül föl egyedüli lehetőségként. Az már előrelépés, ha szóba jön a konszenzus is mint lehetséges döntéshozatali mód. Ám jó, ha tudjuk, hogy még számos további alternatívája is van a közösségi döntéshozatalnak – ezeket foglalja össze a közösségfejlesztő szerző ebben a tanulmányában.

 • Mengyán Eszter – Helló, slow fashion! Környezettudatos ruhatár lépésről lépésre

  Tovább

  Mengyán Eszter – Helló, slow fashion! Környezettudatos ruhatár lépésről lépésre

  A Holy Duck! oldal szerkesztőjének könyve. Ahogy az alcím is mutatja, egy gyakorlati útmutató rengeteg tippel ahhoz, hogy ruháink ökológiai lábnyomát csökkenteni tudjuk — ugyanakkor a divatipar társadalmi hatásairól is esik benne szó. Hazai tervezőket, vállalkozókat is meginterjúvol a szerző. A könyv amellett, hogy sok új információval szolgál, olvasmányos, közvetlen stílusban íródott.

 • Klímabarát Települések Szövetsége – jógyakorlatok

  Tovább

  Klímabarát Települések Szövetsége – jógyakorlatok

  A több tucat önkormányzati taggal rendelkező szövetség célja, hogy a szakmai tapasztalatok megosztásával segítse helyi, települési szinten az elkerülhetetlen változásokhoz történő alkalmazkodást. Tagjai között találunk mindenféle méretű települést az ország különböző részeiről. Honlapjuknak ezen az aloldalán számos, a települési vízgazdálkodással kapcsolatos esetet is föllelhetünk.

 • LIFE LOGOS 4 WATERS projekt

  Tovább

  LIFE LOGOS 4 WATERS projekt

  A projekt fő célja, hogy megerősítse a helyi önkormányzatok alkalmazkodóképességét az éghajlatváltozáshoz, illetve népszerűsítse a természetes vízmegőrző megoldásokat Magyarország vízvesztő pozíciójának mérséklése érdekében. Kiemelt cél továbbá az is, hogy az eredmények megosztásával ösztönözzék még több települési és vízgyűjtő szintű
  jógyakorlat elterjedését a természetes vízmegtartó megoldások terén. A projekt honlapjának Dokumentumtárában elhelyezett anyagok jól használhatók a helyi vízmegőrzési kezdeményezéseknél.

  Kategóriák: ,
 • SZÖVET tudástár

  Tovább

  SZÖVET tudástár

  A Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület Tudástára az ártéri gazdálkodásról, vízmegtartó megoldásokról a közelmúltban készült fontosabb kiadványokat gyűjti össze, de jó néhány korábbi könyvet is ajánl. Jó kiindulópont az ártéri gazdálkodással ismerkedőknek.

  Kategóriák: ,
 • Vízmegtartó megoldások

  Tovább

  Vízmegtartó megoldások

  Egy olyan projekt eredményeit ismerteti ez a honlap, melynek keretében öt magyar önkormányzat valósított meg természetközeli vízvisszatartó beruházásokat saját területén. Azon túl, hogy a beavatkozások megvalósítását bemutatja, a honlap dokumentumtára igazi tudásbank a téma iránt érdeklődők számára.

  Kategóriák: ,