Legfrissebb linkek

Legfrissebb cselekvési tippek


Legfrissebb ajánlók

 • Hans-Peter Ebert: Fatüzelés

  Tovább

  Hans-Peter Ebert: Fatüzelés

  A kézikönyv rengeteg hasznos tanácsot ad a fatüzeléshez. A gyakorlat számos aspektusa mellett az elméleti hátteret is megmutatja.

 • ROBIN WOOD faaprító rendezvény

  Tovább

  ROBIN WOOD faaprító rendezvény

  Jó példa Máriahalom községből arra, hogy miként segíthetjük együtt a rászorulókat a száraz tűzifához jutásban és így abban, hogy környezetkímélőbben, olcsóbban és biztonságosabban fűthessenek.

  Kategóriák: ,
 • Boldogulj Podcast

  Tovább

  Boldogulj Podcast

  Ez a podcast közösségekről, elsősorban ökologikus közösségekről szól – legyenek akár vidékiek, akár városiak. Inspiráló történetek, a közösségépítés csínja-bínja, co-housing. Sok érdekes és értékes beszélgetés, riport.

  Kategóriák: ,
 • Green Guide Budapest

  Tovább

  Green Guide Budapest

  Egy sokrétű, izgalmas projekt, mely rengeteg lehetőséget mutat életmódunk zöldítéséhez. A Green Guide lelkes csapata elkészítette és azóta is folyamatosan bővíti, naprakészen tartja Budapest zöld térképét, amelyben már több szektor fenntartható szolgáltatóit megtalálhatjuk, legyen az akár étterem, közösségi iroda, vagy alkotóműhely. A térkép mellett a zöld tematikájú eseményeket is rendszeresen összegyűjtik, mindemellett pedig olvashatunk különféle hasznos írásokat is e témákban honlapjukon.

  Kategóriák: ,
 • Tóth Andi: Dobd ki a szemetest! – TAVASZI MEGÚJULÁS HULLADÉK NÉLKÜL

  Tovább

  Tóth Andi: Dobd ki a szemetest! – TAVASZI MEGÚJULÁS HULLADÉK NÉLKÜL

  Ez az e-könyv csakúgy, mint nagytestvére (Tóth Andi: Dobd ki a szemetest! című könyvének II. javított, bővített kiadása),  elsősorban háztartási tippeket ad, ám azért nem feledkezik meg a közösségi szintű cselekvésről sem. Kimondottan a tavaszi hulladékcsökkentési lehetőségekre fókuszál. Pontosabban noha a hulladék kérdését helyezi a középpontba, nem egyszer tágabban is foglalkozik az ökolábnyom csökkentésével: a szezonális élelmiszerektől kezdve a madárbarát kertig.

 • Vágvölgyi Gusztáv-Pabló: Ön szerveződik?

  Tovább

  Vágvölgyi Gusztáv-Pabló: Ön szerveződik?

  Ebben az írásban két közösség beszélget: “Ön szerveződik?” — teszi fel a kérdést az egyik közösség, és innen eljutnak oda, hogy nem tud önszerveződni egy közösség, ha a csomóponti emberei nem szervezik, vezetik azt. Ezzel a kicsit poénosra vett cikkével a szerző szeretné ráirányítani a figyelmet arra, hogy egy közösség nem vagy önszerveződik, vagy vezetve van, hanem ha önszerveződik, akkor annak részeként mindig vezetve is van, és fordítva is igaz: a vezetés által önszerveződik. A cikk tartalmazza azt a tanulmányt, amelyben Pabló megalkotta a közösségi önszerveződés definícióját is.

 • Tóth Balázs, Csányi Vilmos: Hiedelmeink — Az emberi gondolatok építőkövei

  Tovább

  Tóth Balázs, Csányi Vilmos: Hiedelmeink — Az emberi gondolatok építőkövei

  “A közösségek kialakulásának négy feltétele van: a közös akció, közös hiedelmek, közös konstrukció és a hűség.” A közös hiedelmek (meggyőződések) tehát szükségesek a közösségek kialakulásához, azonban az erős egyéni hiedelmek akadályozhatják is a közösségalkotást. A szerzők szerint a mai kor embere maga szelektálja a hiedelmeit, azaz úgy működik, mint egy egyszemélyes közösség. Ezek a sokszor nagyon különböző erős elképzelések lehetnek a közösségalkotás legnagyobb gátjai.

   

 • Kenneth Lux: A profitérdekeltség kudarca

  Tovább

  Kenneth Lux: A profitérdekeltség kudarca

  Uralkodó kultúránk a profitot, annak folyamatos növelését helyezi a középpontba már csak ezért is elkötelezett a folyamatos gazdasági növekedés mellett. Az ökológiai fenntarthatóság csak úgy érhető el, ha a profitközpontúságot meghaladjuk, és a közjót tesszük az első helyre.  A szerző radikális gyakorlati javaslatokat is vázol ennek érdekében.