Cselekvési Tipp

Csökkentsük a fényszennyezést!

99 Ft

A csillagos égbolt látványa hosszú évezredeken keresztül alapvető élménye volt az embereknek a bolygó minden szegletében. Napjainkra azonban a mesterséges éjszakai megvilágítás rengeteg helyen lerontja, nem egy területen (különösen nagyvárosokban) pedig egyenesen semmissé teszi ezt a tapasztalatot. Olvass tovább…

Ezen kívül is számos további kedvezőtlen hatása van a fényszennyezésnek – nemcsak ránk, emberekre, hanem számos más élőlényre nézve is. A túlzott világítás azon túl, hogy befolyásolja többek között a madarak, a denevérek vagy a beporzó rovarok napi aktivitását, és megzavarja tájékozódásukat a napi mozgás vagy a vonulás közben, kimondottan károsíthatja is az állatokat: például megvilágított épületekben a kis denevérek visszamaradnak a fejlődésben, és ezt nem is tudják később már behozni. Ami az emberre gyakorolt hatásokat illeti, a mesterséges fény (leginkább a hideg fehér vagy kék fény) egyrészt fölborítja napi ébrenléti ciklusunkat: például kevesebb pihentető alvásban lesz részünk, és így másnap fáradtabbnak érezzük magunkat. Másrészt pedig növeli többféle daganatos megbetegedés kialakulásának kockázatát is.

A fényszennyezés legjelentősebb forrásai a közvilágítás, az ipartelepek kültéri világítása, a díszvilágítás, a különféle rendezvények reflektorai, valamint a reklámfelületek megvilágítása. Ebből fakadóan noha egyéni szinten, otthonunkban is elég sokat tehetünk a fényszennyezés mérsékléséért, komoly eredményeket csak akkor érhetünk el, ha az önkormányzatoknál, illetve a cégeknél lobbizunk ez ügyben.

Hívjuk föl a figyelmüket arra, hogy a világítás tervezésénél törekedjenek például a legkevésbé problémás hullámhosszú fényt kibocsátó fényforrás, illetve a megfelelő lámpatest és búra kiválasztására; vagy éppen a megvilágítás idejének és helyének szabályozására (mozgásérzékelővel vagy időkapcsolóval). Ugyanakkor sokszor az kell legyen a célunk, hogy egyáltalán ne is létesüljön újabb fényforrás. Mindezek nyomán pedig nemcsak a fényszennyezést csökkentő megoldások születhetnek, hanem rendszerint költséghatékonyabbá is válhat egy-egy beruházás.

Kapcsolódó ajánlónk:

A kép forrása: epiteszforum.hu (Horváth Attila Róbert fotója)

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

„Csökkentsük a fényszennyezést!” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük