Cselekvési Tipp

Lépjünk fel a kémiai szúnyoggyérítés ellen!

99 Ft

Szúnyogmentes estéinkért hatalmas árat fizetünk. A manapság széles körben alkalmazott kémiai gyérítés – amit most már nem annyira légi, inkább földi úton végeznek – ugyanis nem szelektív: egyetlen elpusztult csípőszúnyogra akár ezer másik elhullott rovar is juthat (katicák, fátyolkák, árvaszúnyogok stb.), továbbá a használt idegmérgek közvetlenül károsak többek között halakra, kétéltűekre és hüllőkre is. Ráadásul a közvetlenül érintett élőlények pusztulása az ökológiai rendszerek minden szereplőjére kihat: például kevesebb táplálék jut a madaraknak (aminek nagy szerepe lehetett többek között a városok közelében élő molnárfecske-állományok drasztikus csökkenésében is). A vízi ökológiai rendszerek pedig még inkább sérülékenyek e tekintetben. Olvass tovább…

A szúnyoggyérítés tehát a régi, kémiai formában biztosan fenntarthatatlan, ugyanakkor maga a gyérítés mindenképpen szükséges – már csak azért is, mert az éghajlatváltozás miatt új szúnyogfajok (és általuk terjesztett kórokozók) jelentek meg már hazánkban is.

Szerencsére léteznek szelektív, környezetkímélő módszerek is a szúnyogártalom csökkentésére. Bizonyos talajlakó baktériumok által termelt méreganyagok megfelelő adagolással a vízbe juttatva döntően csak a csípőszúnyogok és a számunkra szintén sok kellemetlenséget okozó púposszúnyogok lárváit pusztítják el. Ez a módszer valamivel macerásabb, mint a kémiai védekezés: részletesen föl kell kutatni a szúnyoglárvák tenyészőhelyeit, biztosítani a megközelíthetőségüket, folyamatosan figyelemmel követni a lárvákat és élőhelyeiket, valamint célzottan és időzítetten kijuttatni a biológiai készítményeket. Ezeket alkalmazva is lehet még esetleg szükség a kémiai gyérítésre, ám ekkor már az idegmérget kisebb területen, kevesebb alkalommal kell bevetni. A biológiai gyérítés részarányának növelése az, amiért leginkább érdemes lobbiznunk a települési önkormányzatoknál.

A fentieken túl is sokat tehetünk a nem kívánatos rovarok ellen, például fizikai módszerek alkalmazásával (szúnyoghálók felszerelésével, a tenyészőhelyek kontrollálásával stb.), szúnyogűző illóolajokkal vagy éppen a csípőszúnyogok természetes ellenségeinek (vízi gerinctelenek, őshonos halak, denevérek, madarak) segítésével, élőhelyük megőrzésével vagy akár visszaállításával.

A legfontosabb azonban az, hogy ne várjunk el teljesen szúnyogmentes környezetet – különösen ne a vízpartokon.

Kapcsolódó ajánlóink:

A kép forrása: Mikrokozmosz című film

Vélemények

  1. Zsuzsa

    Ajánlom figyelmükbe a következő petíciót (közel 13 ezer aláírásnál jár):
    https://www.peticiok.com/a_kornyezettudatos_szunyoggyeritesert

Mondd el a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük