Cselekvési Tipp

Lobbizzunk állampolgári tanácsadó testület kialakításáért!

99 Ft

Sokféleképpen lobbizhatunk a részvétel lehetőségéért településünk életében. Egy állampolgári tanácsadó testület (citizen advisory board) jellemzően projektek, fejlesztési tervek vagy beruházások esetében lehet jó megoldás. Lényege, hogy a döntéshozatal során az önkormányzat létrehoz egy olyan, a helyiek érdekeit képviselő testületet, amely különféle tudásokkal, illetve érdekekkel bíró tagokból áll.

Ez a testület rendszerint tanácsadó szerepben vesz részt a folyamatban, ez esetben ugyan döntési joggal nem rendelkezik, de véleményével, tanácsaival segítheti a döntéshozatalt. Létrehozható azonban olyan testület is (noha erre egyelőre kevesebb példa létezik), amely döntéshozatali jogkörökkel is bír az önkormányzat mellett. Az állampolgári tanácsadó testület mindkét esetben fontos vitázó fórum lehet, hiszen az ülések során a tagok megbeszélhetik a vitás kérdéseket. Ezáltal pedig a testület akár konfliktusok feloldását is elősegítheti.

Az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban több évtizedre visszanyúló hagyományai vannak az állampolgári tanácsadó testületeknek. Az amerikai gyakorlatban általában 12-18 hónapra jönnek létre egy-két tucat önként jelentkező helyi állampolgárból, akik rendszeres üléseik során mélyebben megismerik a helyzetet, föltárják az adott témakört, továbbá akár képzéseken is részt vesznek, vagy éppen szakértőkkel konzultálnak, sőt olykor önálló kutatásokat végeznek. Az időszak végén pedig megfogalmazzák javaslataikat a település vezetőinek, vagy meghozzák döntéseiket, amelyekre felhatalmazást kaptak. Ezek a testületek kommunikációs csatornát is jelentenek a helyiek és a település vezetése között az adott kérdésben, ezáltal a település lakóinak ötleteit és elképzelésit is meg tudják jeleníteni. Egy településen akár több ilyen testület is működhet egyidejűleg, különböző ügyekben. Ezeknek a testületeknek fontos haszna lehet, hogy mélyebben képesek megvizsgálni egy-egy kérdést, mint az önkormányzat hivatalai, és sokféle tudást be tudnak építeni a döntés előkészítése során.

A kép forrása: artstoheartsproject.com

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

„Lobbizzunk állampolgári tanácsadó testület kialakításáért!” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük