Cselekvési Tipp

Működtessünk kölcsönzőt!

99 Ft

Alig néhány évtizeddel ezelőtt még számos kölcsönző működött Magyarországon, ahonnan sokféle tárgyat lehetett rövid időre bérelni. Azóta jócskán megcsappant ezeknek az üzleteknek a száma. Ma már az számít bevettnek, hogy mindenkinek szinte minden tárgya saját tulajdonú — függetlenül attól, hogy hányszor használja ezeket. Holott több szempontból is előnyösebb volna, ha csak akkor lenne nálunk egy adott tárgy, amikor valóban szükségünk van rá. Olvass tovább…

Ha éppen nincs olyan ismerősünk, akitől kölcsön tudnánk kérni a szükséges tárgyat, akkor a következő legjobb megoldás az időszakos bérlés. Sajnos manapság viszonylag olcsón be tudjuk szerezni a legtöbb terméket (kihasználva távoli országok olcsó munkaerejét, illetve azt, hogy a gyártás és a szállítás során föllépő környezetterhelést alig kell megfizetni), így anyagi szempontból nem sok minden ösztönöz bennünket a kölcsönzésre. Ugyanakkor rengeteg fölösleges környezetterhelést előzhetnénk meg akkor, ha nem gyártanánk le olyan termékeket, amelyek azután az idő döntő részében parlagon hevernek. Drágább holmik esetén pedig valóban tudunk takarékoskodni is a kölcsönzéssel, arról nem is beszélve, hogy otthonunkban nem foglalja fölöslegesen a helyet mindenféle kacat.

Kölcsönözni nemcsak ritkán vagy rövid ideig használt tárgyakat (pl. könyveket, alkalmi ruhákat, sporteszközöket, társasjátékokat, járműveket, barkácsgépeket, rendezvénykellékeket) praktikus. A kölcsönzés kiváló lehetőség akkor is, amikor nagyobb értékű, a későbbiekben várhatóan gyakran használt eszköz beszerzése előtt állunk, de szeretnénk kipróbálni többfélét is, mielőtt vásárlásra adjuk a fejünket — ilyen például a mosható pelenka, a babahordozó vagy sokféle túrafelszerelés.

A kölcsönzés abban különbözik a tárgyak megosztásától és a szívességbankoktól, hogy pénzbeli díja van (bár akadnak ritka kivételek, amikor ingyenes a szolgáltatás), sőt nagyobb értékű tárgyaknál rendszerint letétbe is kell helyezni egy bizonyos összeget. Ettől függetlenül kölcsönzőt nemcsak vállalkozás működtethet, hanem például civil szervezet vagy önkormányzat is.

A kép forrása: szazkez.hu

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

„Működtessünk kölcsönzőt!” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük