Cselekvési Tipp

Működtessünk közös mosodát!

99 Ft

Régi korok nyüzsgő, társas munkavégzése volt a mosás források és patakok környékén. A kemény munkát ellensúlyozta a közösségi együttlét, a beszélgetés, információcsere lehetősége. Az országban több helyen (például a Balaton-felvidéken) bukkanhatunk ma már kortörténeti emléknek számító, vízfolyások fölé épített mosóházakra. Olvass tovább…

Ma, amikor a magyarországi háztartások zöme rendelkezik vezetékes vízhálózattal, megkérdőjelezhetetlennek tűnik, hogy a mosást ki-ki otthon, saját tulajdonú mosógépe segítségével végezze. Ugyanakkor számos nyugat-európai példát látunk arra (sőt, már itthoni is akad), hogy például társasházak alagsorában található, közös használatú, nagyobb mosógépekkel mosnak az emberek, és így saját háztartásukba nem is kell mosógépet beszerezniük. Mi értelme van a közös mosodának?

Egyrészt a háztartások energiát, pénzt és időt takaríthatnak meg azzal, hogy a szennyes mosása nagyobb adagokban történik. Másrészt így olyan, nagy méretű holmi mosása is lehetséges, ami az otthoni mosógépekbe nem férne bele. Harmadrészt a mosás közösségi élménnyé válhat, mert közben beszélgetésekbe elegyedhetünk, hasznos ismeretségeket köthetünk. Negyedrészt a környezetterhelés is csökken, mert kevesebb mosógépet kell legyártani, illetve kevesebb hulladék is keletkezik.

Társasházakban meg lehet oldani, hogy a közös mosógépeket csak az ott lakók használhassák, lehetőleg együtt megalkotott szabályrendszer alapján. Ugyanakkor sűrűbben lakott településrészeken akár vállalkozásként, bárki számára hozzáférhetően is működtethető a közös mosoda. Mindenképp fontos elérnünk, hogy lehetőleg környezetkímélő mosószereket használjanak ezekben a mosodákban.

Ha van rá hely, a mosás tere mellett érdemes jól szellőző szárítóhelyiséget is kialakítani. Ezzel elkerülhető a szárítógépek használata, csakúgy mint lakásaink penészesedése. A mosó- és szárítóhelyiségek olykor akár más célokra (például játszószobaként, programhelyszínként) is használhatók.

A kép forrása: communitylaundry.net

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

„Működtessünk közös mosodát!” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük