Cselekvési Tipp

Működtessünk maradékboltot!

99 Ft

Az angolszász országokban népszerű maradékboltok (scrap store) a hulladékok újrahasználatát segítik, céljuk a hulladékcsökkentés és az alkotó tevékenységek összekapcsolása. A gyakorlatilag kreatív hobbiboltokként működő üzletek alapanyagaikat a környező üzemekből vásárolják, vagy kapják meg adományként. Ezek olyan maradékok, hulladékok, amelyeket biztonságosan újra lehet használni (pl. textilnyesedékek, fröccsöntési maradványok, kartongurigák, kupakok). A modell mindkét fél számára előnyös: az üzemeknek nem kell hulladékkezelési költséget fizetniük, a helyiek pedig kedvező áron juthatnak hozzá kézműves alapanyagokhoz – mindezt ráadásul további környezetterhelés nélkül. Olvass tovább…

A maradékboltok általában társadalmi vállalkozások. Gyakran szorosan együttműködnek helyi óvodákkal, iskolákkal, kreatív klubokkal – az alapanyagokon kívül pedig sokszor kreativitást fejlesztő foglalkozásokat is biztosítanak (akár csapatépítés céljából vállalkozások számára is). A legtöbb esetben tagsághoz kötik a vásárlást, illetve korlátozhatják a látogatások számát és a megvásárolható alapanyagok mennyiségét – ezzel biztosítva azt, hogy mindenki számára jusson elegendő és sokféle maradékanyag.

Itthon még várat magára az első ilyen üzlet. Ugyanakkor a Humusz Szövetség Túl sok cucc oldalán működik egy felület Maradékbazár néven, ahol bárki fölajánlhat vagy beszerezhet maradékanyagokat.

https://www.pinterest.com/

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

„Működtessünk maradékboltot!” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük