Cselekvési Tipp

Működtessünk maradékboltot!

100 Ft 99 Ft

Az angolszász országokban népszerű maradékboltok (scrap store) a hulladékok újrahasználatát segítik, céljuk a hulladékcsökkentés és az alkotó tevékenységek összekapcsolása. A gyakorlatilag kreatív hobbiboltokként működő üzletek alapanyagaikat a környező üzemekből vásárolják, vagy kapják meg adományként. Ezek olyan maradékok, hulladékok, amelyeket biztonságosan újra lehet használni (pl. textilnyesedékek, fröccsöntési maradványok, kartongurigák, kupakok). A modell mindkét fél számára előnyös: az üzemeknek nem kell hulladékkezelési költséget fizetniük, a helyiek pedig kedvező áron juthatnak hozzá kézműves alapanyagokhoz – mindezt ráadásul további környezetterhelés nélkül. Olvass tovább…

A maradékboltok általában társadalmi vállalkozások. Gyakran szorosan együttműködnek helyi óvodákkal, iskolákkal, kreatív klubokkal – az alapanyagokon kívül pedig sokszor kreativitást fejlesztő foglalkozásokat is biztosítanak (akár csapatépítés céljából vállalkozások számára is). A legtöbb esetben tagsághoz kötik a vásárlást, illetve korlátozhatják a látogatások számát és a megvásárolható alapanyagok mennyiségét – ezzel biztosítva azt, hogy mindenki számára jusson elegendő és sokféle maradékanyag.

Itthon még várat magára az első ilyen üzlet. Ugyanakkor a Humusz Szövetség Túl sok cucc oldalán működik egy felület Maradékbazár néven, ahol bárki fölajánlhat vagy beszerezhet maradékanyagokat.

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

„Működtessünk maradékboltot!” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük