Cselekvési Tipp

Szervezzünk csereberebörzéket!

99 Ft

Nagyon sok olyan holmiból válik hulladék, ami csak jelenlegi gazdájának fölösleges, azonban még teljesen ép, használható. Emellett sok olyan dolgot vásárolunk meg újonnan, amit akár használtan is be tudnánk szerezni – ezzel kímélve mind a természetet, mind pedig pénztárcánkat. Az újrahasználat egyik módszere a cserebere. A csereberebörzék általában tematikusan szervezett programok, ahol megunt, de még használható tárgyak (pl. ruhák, könyvek, játékok) cserélnek gazdát. Olvass tovább…

Csereberebörzét lehet egy-egy alkalommal is szervezni, de érdemes rendszeresíteni – ahogy az otthoni lomtalanítást is. Sok esetben ugyanis az újdonság varázsa miatt veszünk meg új dolgokat, így viszont anélkül tudunk (számunkra) új holmikhoz hozzájutni, hogy ezzel fölösleges fogyasztást generálnánk. A hangsúly tehát a cserén van: amellett, hogy új cuccokat szerzünk be, mi magunk is megválunk számunkra felesleges tárgyaktól.

A csereberealkalmak szervezésének szabályai viszonylag egyszerűek. Mindenki hoz valamennyi holmit, és általában azzal arányos mennyiséget visz haza. Van, ahol pontozási rendszerrel követik, hogy ki milyen minőségű és mennyiségű tárgyat hoz és visz. Pénz azonban nem cserél gazdát. Fontos, hogy csak jó minőségű és ép állapotú tárgyakat vigyünk, továbbá hogy egyértelmű legyen, milyen típusú termékek kerülnek csereberére. A megmaradt holmik sorsáról is előzetesen érdemes megegyezni. Vagy mindenki hazaviszi, aminek nem sikerült új gazdát találni, vagy felajánlható adománynak, ami megmaradt.

Börzéket egy meglévő közösségen belül is lehet szervezni, de nagyobb közönség számára is nyitottá tehetők. A csereberék sikerét növeli a rendszeresség mellett az is, ha az eseményhez hasonló érdeklődésű vagy korosztályú résztvevők csatlakoznak, mivel így nagyobb az esélye annak, hogy mindenki talál magának valami kincset.

Kapcsolódó ajánlók:

Fotó: zerowasteuppsala.org

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

„Szervezzünk csereberebörzéket!” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük