Cselekvési Tipp

Tartsunk rendszeresen energiamentes órákat!

99 Ft

Bármilyen forrásból nyerjük is az energiát tevékenységeinkhez, annak termelése és felhasználása szükségszerűen környezetterhelést okoz: az üvegházgázok kibocsátásától kezdve a radioaktív hulladékokon át a megújuló energiaforrások nagy területigényéig számos példa említhető itt. Emiatt a leginkább környezetkímélő energia az, amelyet nem állítunk elő, és így természetesen föl sem használhatunk. Itt kerül a képbe az energiatakarékosság. Olvass tovább…

A WWF “Föld órája” nevű nemzetközi kezdeményezése keretében minden év márciusának utolsó szombatján mindannyian bekapcsolódhatunk egy olyan akcióba, amelynek fő célja az energiatudatosság növelése. Ilyenkor szerte a világon rengeteg ember oltja le otthonában a villanyokat, illetve kapcsolja ki energiafogyasztó eszközeinek jelentős részét.

Ám az energiamentes óráknak nem kellene az év egyetlen rövidke időszakára szorítkozniuk. Az volna az igazi, ha minél gyakrabban és minél hosszabb ideig tartanánk ilyen alkalmakat, és ezáltal minél többet faragnánk le a fölösleges energiafogyasztásból. Természetesen nehezen képzelhető el olyan, akárcsak egy órányi időszak, amely tökéletesen mentes volna mindenféle energiafelhasználástól, hiszen számos energiafogyasztó berendezésünk ilyenkor is folyamatosan üzemel a háttérben — gondoljunk csak a hűtőszekrényre, a mobiltelefonra vagy akár a karóránkra. Ennek dacára energiafelhasználásunkat a nulla közeléig tudjuk csökkenteni az energiamentes órákban.

A legegyszerűbb megoldás az, ha magukra hagyjuk energiafogyasztó eszközeinket, és egy közeli parkban, erdőben vagy folyóparton töltjük az időnket — akár egyedül, akár társaságban. Mindeközben az otthoni energiafogyasztó berendezéseket is bátran kikapcsolhatjuk, hiszen ezek szinte mindegyike kiiktatható egy-egy órára, sőt sokuk (például a modemek vagy a routerek) akár hosszabb időre és akár rendszeresen is. Sokat segít a felfokozott életritmusunk lassítása, mert az állandó rohanás jellemzően gerjeszti az energiaigényt.

Az energiamentes órák könnyen teret adhatnak közösségi cselekvéseknek is. Egyrészt egy közösség tagjai sokféle tippel, saját otthonukban már sikerrel kipróbált jógyakorlattal segíthetik az energiatakarékosságot egymás háztartásában. Másrészt saját környékünkön vagy akár településünkön is szervezhetünk együtt energiamentes órákat, minél több embert buzdítva a részvételre.

Kapcsolódó ajánlónk:

A képen Mark Rothko festménye látható.

Vélemények

 1. dr. Dőry István

  Nagyon jó ötlet. Nem egyszer kell, egyszerre egy órányi áramszünetet tartani, hanem rendszeresen, tapasztalatokat gyűjtve, felhalmozva. A mi “energia-megtérésünket” az alábbi 95 órás kísérletből eredeztetjük (azóta van 4 napelemünk, és függetlenek tudunk lenni)

  95 óra

  Imádkozzatok, hogy ne télen legyen ez! (Mk 13, 18)

  Május 1-étől május 5-éig – egy óra kivételével (visszakapcsolási gyakorlat) – nem ment a villany. Ezt a 95 órás áramszünetet magam csináltam magamnak. Megfigyeltem, mi működik 14 W-tal(!), hogy szuperál, mi hiányzik? (alapvetően semmi)

  Nagyon sok tapasztalatot szereztem. Hogyan működik egy háztartás fél(százalék)gőzzel, takaréklángon, hálózat-függetlenül? Mire kell figyelni, miből kellene több, más?
  Az élet ment tovább: kellett energiaerdőt kapálni, főzni, mosogatni is, telefonálni, munkába menni, megjött a fa, a jövő évi tüzelő (29 eFt). Szombaton nem sütött a nap, de nem merült le az egy szem (autó)akkumulátor. Még fűtöttem is, téli állapotokat színlelendő. Nehezítő tényező, hogy háromnapos ünnep miatt a munkahely áldásait (internet, töltés) nem nagyon lehetett kihasználni. Volt közben egy óriási vihar, amitől elszállt a faluban az internet – ez kellemetlenebb volt, mint amikor napelemről, amolyan “betárcsázós” üzemmódban, de ment a net. Már úgy volt, hogy “van nekem bérletem, felszállok a vonatra, ott van 230V is, net is” – mire visszajött a kapcsolat.

  Néhány érdekes tapasztalat, talán hasznos feljegyezni:

  Fejlámpa – amire jó: keresés (pl. zseblámpa, papírok, ruhák), szerelés, laptop, állatok, felakasztva pedig helyi világítás. Fürdés, evés közben nem praktikus… Viszont érdekes módon nem akadályozza az öltözködést – pizsama, garbó pulóver sem akadály. Legyen mindenkinek egy fejlámpája, LED-es, lehetőleg jó minőségű. Esetleg tölthető. Egyszer kellett betennem 3 AAA elemet az újrahasznosított készletből (fél éve nem volt cserélve). Ha valaki talál napelemről tölthető fejlámpát – szóljon nekem is, annyira megéri. Nyakban hordva talán még tökéletesebb.

  Napelemről tölthető zseblámpák – nem kell mindenhez fejlámpa: közönséges zseblámpa, tölthető, LED-es, erős fényű, könnyű, stabil nagyon jó szolgálatot tesz – ezt Tornai Árpinak köszönhetjük. Már második nap megszoktam, hogy semmit nem kell fel-le kapcsolni, hiszen mindig fény van, amerre járok, vagy van ott kéznél egy feltöltött zseblámpa.

  Mélyhűtő/hűtő – a mélyhűtő-rész 3 nap alatt a spec. jégakku ellenére leolvad, viszont átmegy rendes hűtőbe. Szépen kiürítettem a mélyhűtőt, majd kezdtem átrakni oda a hűtő tartalmát. Most is hideg. A jégakku receptje: 3 db 1,5 literes PET-palack, bennük 1 liter víz, 1 kanál só – lezárás előtt a levegő felét kinyomni, hogy tágulhasson. 5 nap mire megfagy, viszont három napig tartja a mínuszokat, és még utána is a pluszokat.

  Veszélyes vezeték – Szintén Tornai Árpi jóvoltából van egy 14 W-os, közönséges autó-akkumulátoros, 100 W-os inverterrel megáldott ici-pici napelemes rendszerünk. Ez hozta a formáját úgy, hogy két napig nem is sütött a nap. Mit tud? 5 W-os internet órákig; LED-es lámpák órákig; laptop-töltés egyszer; laptop-használat fél órán át. Ennyi. Ezzel ment az egész ház, de úgy, hogy a nagyfogyasztók (mikró, kútszivattyú, vízmelegítő) ki lettek húzva; és tartós fogyasztók is (hűtő, keringető). A nap-rendszert arra optimalizáltam, hogy bármikor legyen internet, és ha süt a nap, menjen a 20W-os szolár-keringetés. Sikerült.

  A titok hordozója egy kétfejű sárkány – a veszélyes vezeték. Ez a kézzel 5 perc alatt elkészíthető bi-dugasz gyerek kezébe nem való. HASZNÁLATA: az egész rendszert a villanyóránál le kell kapcsolni (a főbiztosíték mindkét drótot megszakítja). Ezután a “veszélyes vezetékkel” – egy mozdulattal – összekötjük az invertert bármelyik konnektorral. Ezt az ágat fel kell kapcsolni az elosztón és még azokat az ágakat, ahová kell a 230V. Láss csodát: mindenütt megjelenik a 100 W-os elemista inverter árama! Ezt kell beosztani a routernek, a LED-es lámpáknak, napkollektornak. Kicsit olyan volt, mint az Apolló 13 újraélesztése – ha valaki látta a filmet – de működött.

  Víz és szivattyú – A kísérlet elején hálózati vízről mentünk, de aztán az eredményeken felbuzdulva átálltam a kútvízszivattyúra. Az egy órás visszakapcsolás alatt a kútvíz-szivattyú kétszer is beindult – 36 liter víz rengeteg mindenre elég. Ha meg nem: kút kinyitása 1 perc; vödör le, vödör fel és annyi.

  Szennyvízszivattyúzás(!) – ez elmaradt. Egyelőre nem fenyeget az a veszély, hogy a túl sok víz elárasztja a köbméteres tartályt :))
  Ahonnan majd holnap egyszer 10 perc alatt kitessékelem a szürkevizet a gyökérzónás nádtisztítóba.

  Mikró nulla – Aki villanyböjtben utazik, az ne akarjon mikróval főzni. Az adott körülmények között a sparhelt kényelmesebb volt, mint a PB-gáz – egyszerre több étel, mosogatóvíz, esős napon fürdővíz, pirítós kenyér, szeles napon fűtés.

  Router(!) – Egyszer sikerült lemeríteni; egyszer nem volt internet – a faluban sem – a szélvihar miatt. Egyébként 30 fejezetet lektoráltam, minden levelet megválaszoltam, kijavítottam a geodéziai adatokat, frissítettem a Google drive-ot, kiment a keresztényi televideó, feltöltöttem az anyáknapi kórust, stb. Mindezt 11 W-tal… Az internethez több nem kell. (Néhány filmet nem töltöttem föl a BTV-re: Nyílt kódú gazdaság, Teherbicikli, Nyilvános örökbefogadás. De még ebben az eónban meglesz.)

  Egészséges testmozgás – Az volt az érzésem, hogy sokkal többet mozgok a kapcsolók és különféle energiaforrások és fogyasztók között. Egészséges testmozgás, semmi több. Nem volt jelentős időveszteség – ahhoz képest, hogy volt még hátra sokórányi kapálás, lektorálás, farendezés és kerékpározás is.

  Olvasás – Az esténkénti olvasás ugyanannyi áramot fogyaszt (kompakt lámpa), mint az internet vagy a laptop képernyője. Kivéve, ha ketten ugyanazt olvassák. Ezzel is növelve az olvasási élményt.

  Napelemes rendszer: A jövőre vonatkozólag – ha valaki tud tenni napelemet a házára, méretezze a hűtőgéphez, és az invertert a kútvízszivattyúhoz. Azzal nem nyer sokat, ha az egész termelést átadja az elektromos műveknek – és amikor nincs, akkor meg nincs. Legyen beszolgáltató inverter is, és akkumulátoros is. Ennyit megér. A tulaj pedig maga döntheti el, hogy melyik rendszerre engedi a több napenergiát.

  D.I.

  ========================
  És úgy fejeztem be a 4 napos “elektromos böjtöt”, hogy minden rendszer fel van töltve: víz a tartályban, 51 °C-os fürdővíz, akkumulátor, lámpák, levelek, munka, fatároló, stb.

Mondd el a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük