Cselekvési Tipp

Tartsunk rendszeresen energiamentes órákat!

100 Ft 99 Ft

Bármilyen forrásból nyerjük is az energiát tevékenységeinkhez, annak termelése és felhasználása szükségszerűen környezetterhelést okoz: az üvegházgázok kibocsátásától kezdve a radioaktív hulladékokon át a megújuló energiaforrások nagy területigényéig számos példa említhető itt. Emiatt a leginkább környezetkímélő energia az, amelyet nem állítunk elő, és így természetesen föl sem használhatunk. Itt kerül a képbe az energiatakarékosság. Olvass tovább…

A WWF “Föld órája” nevű nemzetközi kezdeményezése keretében minden év márciusának utolsó szombatján mindannyian bekapcsolódhatunk egy olyan akcióba, amelynek fő célja az energiatudatosság növelése. Ilyenkor szerte a világon rengeteg ember oltja le otthonában a villanyokat, illetve kapcsolja ki energiafogyasztó eszközeinek jelentős részét.

Ám az energiamentes óráknak nem kellene az év egyetlen rövidke időszakára szorítkozniuk. Az volna az igazi, ha minél gyakrabban és minél hosszabb ideig tartanánk ilyen alkalmakat, és ezáltal minél többet faragnánk le a fölösleges energiafogyasztásból. Természetesen nehezen képzelhető el olyan, akárcsak egy órányi időszak, amely tökéletesen mentes volna mindenféle energiafelhasználástól, hiszen számos energiafogyasztó berendezésünk ilyenkor is folyamatosan üzemel a háttérben — gondoljunk csak a hűtőszekrényre, a mobiltelefonra vagy akár a karóránkra. Ennek dacára energiafelhasználásunkat a nulla közeléig tudjuk csökkenteni az energiamentes órákban.

A legegyszerűbb megoldás az, ha magukra hagyjuk energiafogyasztó eszközeinket, és egy közeli parkban, erdőben vagy folyóparton töltjük az időnket — akár egyedül, akár társaságban. Mindeközben az otthoni energiafogyasztó berendezéseket is bátran kikapcsolhatjuk, hiszen ezek szinte mindegyike kiiktatható egy-egy órára, sőt sokuk (például a modemek vagy a routerek) akár hosszabb időre és akár rendszeresen is. Sokat segít a felfokozott életritmusunk lassítása, mert az állandó rohanás jellemzően gerjeszti az energiaigényt.

Az energiamentes órák könnyen teret adhatnak közösségi cselekvéseknek is. Egyrészt egy közösség tagjai sokféle tippel, saját otthonukban már sikerrel kipróbált jógyakorlattal segíthetik az energiatakarékosságot egymás háztartásában. Másrészt saját környékünkön vagy akár településünkön is szervezhetünk együtt energiamentes órákat, minél több embert buzdítva a részvételre.

Kapcsolódó ajánlónk:

A képen Mark Rothko festménye látható.

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

„Tartsunk rendszeresen energiamentes órákat!” értékelése elsőként

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük