Cselekvési Tipp

Teremtsünk helyi nyilvánosságot!

99 Ft

Helyi ökoközösségünknek érdemes együttműködő viszonyra törekednie a települési önkormányzattal, hiszen kedvező esetben az önkormányzat hathatósan tudja támogatni, előmozdítani a közösség céljait. Sokszor előfordul ugyanakkor az is, hogy az önkormányzat törekvései ellentétesek a mieinkkel, és emiatt konfliktust kell fölvállalnunk. Olvass tovább…

A nézetkülönbséget ugyanakkor érdemes településünk lakóinak nyilvánossága elé vinni, ahol nyílt párbeszédet lehet folytatni a vitás kérdésben, és ahol jó érvekkel ügyünk mellé állíthatunk más, a közösségünkhöz nem tartozó embereket is (vagy éppen mások jó érveinek hatására beláthatjuk, hogy bizonyos dolgokban nem volt igazunk). Természetesen nem kizárólag vitás ügyek esetén hasznos a helyi nyilvánosság, kiváló lehetőséget teremthet ezen kívül például arra is, hogy a településünket érintő, de nem az önkormányzathoz kötődő elképzelésekről vagy eseményekről értesüljünk, vagy éppen adjunk hírt.

Az ilyen célokra alkalmas fórumokból azonban meglehetősen kevés létezik jelenleg. A helyi önkormányzati lapok igen gyakran a polgármester és köre szócsövei, ahol ellenvélemények nem, vagy csak alig kapnak teret. Számos önkormányzat lakossági fórumokat sem hív össze túl nagy előszeretettel.

Ezt a problémát enyhíthetjük azáltal, hogy mi magunk teremtünk helyi nyilvánosságot. Törekedhetünk arra is, hogy ennek segítségével közösségünk gondolkodásmódját, illetve állásfoglalásait tegyük szélesebb körben megismerhetővé, de arra is, hogy egy minél inkább pártatlan fórumot hozzunk létre, ahol szabadon ütközhetnek egymással a különféle vélemények – és természetesen a két megoldás kombinációi is lehetségesek. Mindezek érdekében indíthatunk saját honlapot, használhatjuk a közösségi média felületeit, illetve szervezhetünk lakossági fórumokat az önkormányzattól függetlenül is.

Bármelyik megoldást is választjuk, a magunk részéről mindig törekedjünk az erőszakmentes kommunikációra, vitapartnereink mondandójának, illetve emberi mivoltának tiszteletben tartására – és igyekezzünk mindenki mást is ebbe az irányba terelni.

Kép forrása: disabilityarts.online

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

„Teremtsünk helyi nyilvánosságot!” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük