alternatív iskolák

Mind a(z) 3 találat megjelenítve

 • Klein Sándor, Soponyai Dóra: A ​tanulás szabadsága Magyarországon

  Tovább

  Klein Sándor, Soponyai Dóra: A ​tanulás szabadsága Magyarországon

  Egy tudományos igényű, tartalmas, 700 oldalas összefoglaló kötet a tömegoktatás alternatív pedagógiai irányzatairól és iskoláiról. Különösen értékessé teszi a könyvet, hogy a szerzők szinte mind a 32 fejezetben hazai példákon és jógyakorlatokon keresztül mutatják be az egyes irányzatokat, iskolákat, témákat és tanáregyéniségeket. A mű lényegében egy pedagógiatörténeti áttekintés, amely azt bizonytíja, hogy az alternatív iskolák filozófiai alapjai, illetve pedagógiai eszközei már csaknem egy évszázada készen állnak. A szerzők továbbá amellett érvelnek, hogy az oktatásügyben is érték a sokszínűség.

 • Daniel Quinn: Az iskoláztatás rejtett programja

  Tovább

  Daniel Quinn: Az iskoláztatás rejtett programja

  Az ökológiai témákban egykor sokat publikált amerikai író írásában az iskolarendszerrel, illetve még inkább, a mögötte meghúzódó kultúránkkal kapcsolatos nézeteit osztja meg. Őszintén fogalmaz: “Ahelyett, hogy két-három évig olyasmikre tanítjuk a gyerekeket, amiket amúgy is elkerülhetetlenül megtanulnak, miért nem olyasmikre tanítjuk inkább őket, amiket amúgy nem feltétlenül fognak megtanulni, és amiket abban a korban éppenséggel még élveznének is?” Erre példákat is hoz. Véleménye szerint emellett az oktatási rendszernek jellegzetessége, hogy olyan emberré formál bennünket, akiknek nincsenek meg a fenntartható élethez szükséges valódi készségeik. Az iskolai oktatás alternatívájaként az otthontanulást és az egyéb iskolamentes nevelési programokat ajánlja.

 • Alternatív és alternatív-jellegű iskolák

  Tovább

  Alternatív és alternatív-jellegű iskolák

  Az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete (www.ame.hu) alternatív tagozatának átfogó gyűjtése látható Magyarország térképén. A bőséges listán alternatív és alternatív-jellegű iskolák, továbbá iskolajellegű tanulócsoportok szerepelnek – a legtöbb esetben elérhetőséggel együtt. Kiváló kiindulópont az eligazodáshoz azoknak, akik nem a hagyományos állami oktatásban gondolkodnak, ám nem tudják pontosan, milyen lehetőségeik vannak a környékükön.

Mind a(z) 3 találat megjelenítve