Cselekvési Tipp

Alakítsunk szívességbankot!

99 Ft

A szívességbank (más néven szívességkör vagy cserekör) lényege az, hogy egy helyi közösség tagjai szívességeket cserélnek egymás között, azaz munkát végeznek, szolgáltatnak, adnak és kapnak, és mindezt egy értékmérő segítségével számolják el. A rendszer azon az elgondoláson alapszik, hogy mindenki rendelkezik olyan tudással, képességekkel, amelyek segítséget jelenthetnek mások számára. Olvass tovább…

Az egyén által adott és kapott szívességeknek hosszú távon ki kell egyensúlyozniuk egymást, ám nem két ember viszonylatában, hanem a közösség szintjén. Ha például Áginak elromlott a számítógépe, felhívhatja Dávidot, aki informatikus. Viszont ha Ági süteménysütéssel szeretné viszonozni a szívességet, akkor nincs szerencséje, mert Dávid nem szereti az édességet. A cserekörön belül viszont biztosan talál valakit, például Editet, akinek pont süteményre van szüksége, mert vendégeket vár. Így a közvetett barter által a tagok sokféle igénye teljesülhet.

A szívességbankokban az elszámolás alapja rendszerint valamilyen kamatmentes pénz, amely csupán virtuálisan létezik, fizikai formában nem; vagy pedig a munkába befektetett idő (ún. időbank). A suskától a fabatkán át a talentumig sokféle elnevezést találtak már ki a hazai szívességbankokban használatos virtuális fizetőeszközökre.

Legyünk kreatívak, egy szívességbankon belül nemcsak szolgáltatást tudunk nyújtani egymásnak, hanem megfelelően beárazva saját magunk által termelt élelmiszert, vagy éppen az általunk már nem használt, de másnak még hasznos holmikat is értékesíthetjük. Továbbá kisebb-nagyobb tárgyakat adhatunk kölcsön, illetve akár teher- vagy személyfuvart is el tudunk számolni.

A tapasztalatok szerint ahhoz, hogy egy szívességbank jól működjön, legalább 50 aktív tagra van szükség, az ideális létszám pedig néhány száz fő. Érdemes egy legalább öt-hatfős szervezőcsapatot kialakítani ahhoz, hogy a szívességbank működtetésének feladata senkit se terheljen túl.

A szívességbankok ökológiai és szociális szempontból is sok hasznot hajthatnak. Elősegíthetik tárgyak újrahasználatát (megelőzve ezzel idő előtti hulladékká válásukat), illetve megkönnyítik, hogy helyi termékeket választhassunk. Ezen kívül segíthetik bárki megélhetését, különösen nyugdíjasokét, illetve munkanélkülivé vált, a pénzgazdaságból kiszorult emberekét. Nem utolsósorban pedig a szívességbankok lelkileg is jó hatással lehetnek: bárki, aki részt vesz ezekben, azt érezheti, hogy hasznára lehet másoknak, illetve számíthat is másokra.

Kapcsolódó ajánlóink:

Vélemények

 1. Koró Beatrix

  Remek ötlet

 2. Gunyits László Énakivagyok

  Én már jó ideje járok ebben
  Nem bankolom, hanem árasztom a szeretetet
  Van, aki elfogadja, van, aki hülyének néz
  Jézus szerint pedig, ha nem lesztek ilyenek, mint ez a gyermek, nem jutok be az Isten országába

 3. Nagy László

  Szuper!

Mondd el a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük