Cselekvési Tipp

Alkossunk ökofalvat!

99 Ft

Ha az ökológiai válságra sokrétű választ szeretnénk adni, az egyik lehetőség, hogy részt veszünk az ökofalu-mozgalomban. Az ökofalvak emberi léptékű, önellátásra törekvő települések vagy településrészek, ahol az ott élő emberek a természetes folyamatokkal összhangban igyekeznek megvalósítani közös céljaikat, gyógyítani a társadalom és a természet sérüléseit, segíteni egymás kiteljesedését. Minden ökofalu egy kísérlet a fenntartható társadalom felé vezető úton. Olyan életmód elérése a cél, amely a fenntarthatóság több oldalát is egyesíti: az ökológiai oldal mellett a gazdasági és az emberi dimenziót is szem előtt tartja. Olvass tovább…

Mivel lakóik számára kulcsfontosságú az élő kapcsolat a természettel, ezért az ökofalvak főként vidéki területeken jönnek létre. Városi megfelelőik az öko-cohousingok. Az ökofalvakat nem külső fejlesztők vagy szakértők tervezik meg, hanem a benne élők formálják lépésről lépésre. Fontos cél, hogy döntéseiket átláthatóan és rejtett hatalmi viszonyok nélkül hozzák meg.

Az önfenntartó életmód nem egyenlő a teljes kivonulással a társadalomból: az ökofalvak lakói jellemzően feladatuknak érzik a náluk felhalmozott tudás átadását.

Ha szeretnénk csatlakozni egy ökofaluhoz, fontos támpontot adhat, ha önkéntesként meglátogatunk már működő kezdeményezéseket, és kipróbáljuk ezt az életmódot, szembesülünk nehézségeivel és szépségeivel egyaránt. Magyarországon az ökofalvakat a Magyar Élőfalu Hálózat (MÉH), a világban pedig a Globális Ökofalu Hálózat (Global Ecovillage Network) kapcsolja össze.

Kapcsolódó ajánlóink:

A kép forrása: https://www.facebook.com/surfedecovillage

Vélemények

 1. Kecskés Attila

  Sziasztok. Tetszik az egész, azt hiányolom, hogy akit ez érdekel, vagyis szeretne öko faluban élni, azok hol tudnak egymásra találni? Az oldalon nemtaláltam ilyesmit.

  • Kiutak.hu

   Kedves Attila!

   Az ilyen kezdeményezések folyamatosan szaporodnak az országban, mi az Új koma háló-val igyekszünk segíteni az ökoközösségek létrejöttét, hálózatba rendeződését, egymásra találását. Ezen a honlapon a háló tagjainak bemutatkozása látható: https://www.kiskozossegek.hu/uj-koma-halo

   Ha valaki szeretne ökoközösséghez csatlakozni, szívesen segítünk kapcsolatba kerülni egymással! Írhatnak nekünk az info@kiskozossegek.hu e-mail címre.

Mondd el a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük