Cselekvési Tipp

Hozzunk létre ökotudatos co-housingot!

99 Ft

A co-housing (amelyre megfelelő magyar elnevezés egyelőre nem létezik) olyan, jellemzően városi lakóhelyet jelent, ahol emberek önszántukból alkotnak egy közösséget, részt vesznek a házuk tervezésében, és maguk szervezik a lakóközösségük életét. A co-housingban élők ökolábnyoma általában is alacsonyabb az átlagnál – de léteznek kimondottan ökotudatos co-housingok is, amelyek gyakorlatilag az ökofalvak városi megfelelői. Olvass tovább…

A co-housing mozgalom az 1960-as években Nyugat-Európából, elsősorban Dániából indult. Úttörői az ökológiai fenntarthatóság elveit tükröző életforma mellett a városi élet előnyeit és az egykori falusias élet közösségi kapcsolatait szerették volna ötvözni. A co-housing leginkább Észak- és Nyugat-Európában terjedt el, de Észak-Amerikában és Ausztráliában is van rá példa.

A co-housing olyan lakhatási forma, amelyben a lakók közös célok és érdekek mentén, a közösségi összefogás erejével alakítják ki, illetve fejlesztik lakhatási feltételeiket és lakókörnyezetüket. A lakók önkéntesen és tudatosan vállalják a közösséget egymással, az általuk meghatározott mértékben közös tereket, továbbá feladatokat, tevékenységeket osztanak meg egymás között. Előbbire példa egy közös barkácsszoba, étkező vagy mosókonyha, utóbbira pedig a közös kertészkedés, filmnézés vagy akár egy rendszeres heti vacsora. A co-housingok hat ponttal határozhatók meg: (1) a használók, lakók részt vesznek a tervezési, létrehozási folyamatokban; (2) az épület(ek) és környezetük létrehozása/átalakítása közösségi tervezés eredménye; (3) privát és közösségi létesítmények egyaránt megtalálhatók benne; (4) a lakóközösség maga szervezi a ház belső ügyeit, a lakók közös életét; (5) a döntési struktúra nem hierarchikus rendszerben működik; valamint (6) az egyes háztartások különálló jövedelemmel rendelkeznek.

A co-housing-közösségek tagjainak az átlagnál alacsonyabb ökolábnyoma fakad egyrészt a javak közösségi megosztásából, legyen szó szerszámok, háztartási kisgépek vagy akár autók jól megszervezett közös használatáról. De ugyanígy említhetjük a közösségi bevásárlásokat is, amelyek az autóhasználat csökkenését eredményezik ahhoz képest, mintha minden háztartás egyénileg vásárolna. Másrészt fakad a helyben elérhető kapcsolatok és programok lehetőségéből is, aminek következtében a lakók kevesebbet járnak el a lakóhelyüktől távol elérhető programokra, illetve főként helyben kötnek barátságokat. Harmadrészt co-housingban lakni, a co-housingok hálózatához tartozni egyfajta szellemiséget is jelent, elköteleződést nem csupán a saját lakóközösség iránt, de szolidáris közösségvállalást a tágabb környezet felé is. A közösségek egymástól is vesznek át a környezeti problémákra érzékenyen reagáló jó gyakorlatokat. A környezetbarát technológiák használatának lehetősége is szélesebb körű számukra, mint az önálló háztartások lakóinak.

Kapcsolódó ajánlóink:

A kép forrása: grist.org

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

„Hozzunk létre ökotudatos co-housingot!” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük