Cselekvési Tipp

Mit kell tennünk ahhoz, hogy ne maradjunk egyedül a közösség szervezésében?

100 Ft 99 Ft

Hozzuk létre a közösség magját!
Olvass tovább…

Aki közösséget akar építeni, annak ha az első lépésen túljutott, társakat kell találnia az ügyéhez. Ha nincs még saját ügye, akkor pedig találnia kell valakit, akinek az ügyéhez szívesen csatlakozik. Így ő lehet vagy az első, vagy pedig a második ember egy közösség megszületésében. Fontos, hogy tudatosan, belülről kifelé kell építkeznie. Ez azt jelenti, hogy egy közösség megszületésében nem az a legfontosabb kérdés, hogy vagyunk-e elegen, hanem az, hogy van-e legalább két ember, aki valóban össze tud fogni, akik jóban-rosszban kitartanak, akik ugyanakkora felelősséget képesek vállalni a megvalósításért. Létre kell hozni a közösség magját!

Az emberek különböző mértékben képesek felelősséget vállalni, ami törvényszerűen létrehozza a közösség köreit. Ebből következik, hogy minden közösségnek van egy magja, a legnagyobb felelősséget vállalók köre.

Gyakori probléma, hogy a legbelső körben egyetlen ember van csupán. Ez egyrészt azt jelenti, hogy minden olyan feladat, felelősség, amit mások nem vállalnak föl, rá terhelődik. Így hamar ő lesz a szűk keresztmetszet. Másrészt a csomóponti emberek kapcsolati minősége adja a legerősebb mintát a közösségi minőséghez. Ezért az az egészséges, ha a belső körben minimum két ember van. Ugyanakkor hálózatelméleti kutatások azt mutatják, hogy a belső kör nem tud hét főnél nagyobb lenni, egyszerűen azért, mert efelett már biztos, hogy tovább rétegződik, mind az emberi kapcsolatok, mind a felelősségvállalás mértéke mentén.

A kép forrása: https://www.greenmylife.in

Vélemények

  1. Vajda János

    A magképzés legfontosabb része a beszélgetés – a közös ügyről meglévő egyéni ismeretek kicserélése és új, közös ismeretek létrehozása mellett a magánélettel kapcsolatosan is, persze tapintatosan, mert érzékeny terület. Általában elégedjünk meg annyival, amennyit társunk magától elmond. Ne tévesszük szem elől, hogy minket a közös ügy köt össze, ezen a téren akarunk együttműködni elsősorban, nem feltétlenül a magánügyekben. Sőt, ha nagyon belemerülünk a magánszférába, ez esetenként a közös ügy menedzselését is hátráltathatja.

Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük