Cselekvési Tipp

Működtessünk adományboltot!

99 Ft

Az adománybolt (charity shop) egy Angliából a XX. század közepén indult társadalmi vállalkozási forma. Ezeken a helyeken olyan használt cikkeket értékesítenek, amiket adományként kapnak az emberektől vagy szervezetektől – ezek a könyvektől kezdve a ruhaneműkön és a játékokon át egészen a konyhai eszközökig szinte bármik lehetnek. Olvass tovább…

A boltok a használt tárgyak eladásából származó bevételt valamilyen társadalmi cél elérésére fordítják. E cél szerint osztályozva az adományboltok két fő típusát különíthetjük el. Az egyik civil szervezeteket támogat az adományok eladásából származó bevétellel (vagyis forrásteremtő tevékenységet folytat), és jellemzően önkéntesek dolgoznak benne. A másik típus fő célja a munkahelyteremtés. Ezek a boltok a bevétel jelentős részét (vagy akár az egészét) a fenntartásra és a foglalkoztatásra fordítják. Létezik „vegyes” típus is, amikor az adományboltnak egyszerre célja a foglalkoztatás és valamilyen további társadalmi cél elérése.

Az adományboltoknak környezeti és szociális szempontból egyaránt kedvező hatásaik vannak. Környezeti szempontból azért, mert számos, valakinek feleslegessé vált használati tárgy végül nem kerül a szemétbe – hiszen ami az egyik embernek már nem érték, az a másiknak akár kincs is lehet. Szociális szempontból pedig azért, mert ezekben az üzletekben olcsón kaphatók használati tárgyak – ezzel lehetőség nyílik arra, hogy hátrányos helyzetű társadalmi csoportok tagjai (pl. nyugdíjasok, hajléktalanok, munkanélküliek) is hozzáférjenek ezekhez az árucikkekhez. A rászorulókon kívül sokan egyszerűen felelős fogyasztói megfontolásból vásárolnak ezekben az üzletekben.

Magyarországon 2009 óta működnek adományboltok Budapesten és több nagyobb városban.

Kapcsolódó ajánlóink:

A kép forrás: kwmr.org

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

„Működtessünk adományboltot!” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük