Cselekvési Tipp

Szervezzünk részvételi akciókutatást!

99 Ft

A kutatás nem a hivatásos tudósok kiváltsága. Ha van olyan kérdés közösségünkben, amelynek megválaszolása hosszabb információgyűjtést, nagyobb elmélyülést és közös gondolkodást igényel, akkor szervezzünk részvételi akciókutatást! A tudományos kutatás a szisztematikus információgyűjtésre és -rendszerezésre épül. Nem kell azonban képzett kutatónak lenni ahhoz, hogy ennek alapvető szabályait megismerjük és alkalmazzuk. A részvételi akciókutatás lényege, hogy a kutatásban résztvevők közösen teremtenek tudást, és ezáltal számukra fontos kérdéseket válaszolhatnak meg, és indíthatnak el változásokat.

A kutatás legfontosabb kezdeti lépése, hogy fogalmazzuk meg együtt a kutatási kérdést. Ezután keressük meg azokat az eszközöket, amelyek a probléma megértését segítik. Ha föltártuk a problémát, akkor közösen megfogalmazhatjuk a lehetséges megoldásokat, majd pedig ezekből kiválasztva a számunkra megfelelőt, nekiláthatunk a megvalósításnak.

A részvételi akciókutatásnak az akció megvalósítása mellett nagyon fontos része az is, hogy a végén reflexió, vagyis tudatos értékelés történik. Ennek során közösen felülvizsgáljuk előfeltevéseinket, az akciók eredményeit, a tágabb kontextust és magát a kutatási folyamatot is.

A részvételi akciókutatás megismeréséhez tanulmányozhatjuk mások kutatását, vagy részt vehetünk olyan képzésen is, amely segít elindítani a saját kutatásunkat. A részvételi akciókutatás megvalósításában jól jöhet egy képzett kutató részvétele is, de ez nem feltétlenül szükséges.

Kapcsolódó ajánlóink:

A kép forrása: europa.eu

Vélemények

  1. Kovács Dóra

    https://napvilagkiado.eu/termek/a-kutatas-felszabadito-ereje/
    Ez lehet érdekes könyv a témában. 🙂

Mondd el a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük