Cselekvési Tipp

Alakítsunk ki természetközeli víztározókat!

99 Ft

Az éghajlatváltozás hatásait Magyarországon főként a vízjárás szélsőségeinek fokozódásán keresztül érzékeljük. Gyakoribbá és súlyosabbá váltak az aszályok, de az olyan intenzív csapadékesemények is, melyek elöntéseket, villámárvizeket okozhatnak a településeken.

A jelenlegi területhasználati módszerek, az intenzív mezőgazdaság, az infrastruktúra, a települések kialakítása általában nem tompítja, hanem inkább erősíti e szélsőségek hatásait. A vízszűkösség, illetve a túlzott vízbőség problémájára a pusztán technológiaalapú, „szürke” (azaz sok betont igénylő) válaszok sokszor már nem elegendők, hosszú távon nem fenntarthatók, vagy egyszerűen csak túl drágák.

A szélsőségek kezelésére egyre több helyen alkalmaznak természetre alapozott megoldásokat. Ezek a természeti rendszerek működését veszik alapul, költséghatékonyan érnek el környezeti, társadalmi és gazdasági eredményeket, továbbá fokozzák a rugalmas alkalmazkodóképességet (rezilienciát) is.

A természetes vízmegtartó megoldások a vízmegőrzésnek olyan, a természet működésén alapuló módszerei, amelyek javítják vagy helyreállítják a vízmegtartást, illetve lassítják a lefolyást mind a felszínen, mind pedig a felszín alatt. Kisebb léptékűek, mint a szokványos, szürke megoldások, így méretükből adódóan hibáik is viszonylag könnyen helyrehozhatók. Nagy előnyük, hogy helyi közösségek, gazdálkodók, üzleti vállalkozók, önkormányzatok is kezdeményezhetik őket, illetve részt vehetnek megvalósításukban.

A vizek megtartásával, a lefolyás lassításával, mérséklésével több vizet tudunk beszivárogtatni a talajba, de ugyanígy párologtatni is – mind a településeken, mind azokon kívül. Ezáltal tompíthatjuk a hőhullámok pusztító erejét vagy a városi hőszigethatást, de ugyanígy csökkenthetjük a villámárvizek kártételeit is.

A természetes vízmegtartó megoldások közé tartozik a kis tavak, mélyületek kialakítása; vizes élőhelyek (lápok, mocsarak stb.), kubikgödrök helyreállítása és kezelése; illetve a belterületi csapadékvíz vagy a tisztított szennyvíz helyi tározása. Szakaszolhatjuk továbbá a belvízcsatornákat természetes anyagokból (földből, fából) készült mini duzzasztógátakkal, miáltal megemelhető a talajvíz szintje. Hegy- és dombvidéki területeken rönkgátakkal, kis léptékű terepalakítással is védekezhetünk a lezúduló villámárvizek ellen.

A kisebb beavatkozásokat helyi közösségek sokszor maguk is megvalósíthatják, ha találnak ehhez megfelelő területet. Gyakori azonban, hogy az önkormányzattal összefogva jönnek létre ilyen kezdeményezések. Lényeges szempont, hogy mind a tervezésnél, mind pedig a kivitelezésnél együttműködjünk az illetékes vízügyi igazgatósággal, hatóságokkal, közműcégekkel.

Kapcsolódó ajánlóink:

A kép forrása: networknature.eu

Vélemények

  1. Madarász Anna

    Nagyon hasznos akció! Csak kevesekhez jut el. Célszerűnek tartanám, ha az ELTE illetékes kara országjárás keretén belül ismertetné a vízmegtartás fontosságát, a tározók kialakításának útját, módját. A pályázati lehetőségeket. Tatabánya Megyei Jogú Város polgármestere, Szücsné Posztovics Ilona, bizonyára jó partner lenne.

Mondd el a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük