Cselekvési Tipp

Hogyan lesz egy ökoközösségnek olyan magasabb rendű célja, amely képes összetartani a közösséget?

99 Ft

Becsüljük meg a stratégákat!

A hagyományos (archaikus) közösségekbe beleszülettek az emberek. Emiatt a közösség hitrendszere által kijelölt magasabb célok, és az ezekből levezetett, a közösség működését szabályozó normák mint feltétel nélkül elfogadott szabályok határozták meg az életet, az emberek közötti együttműködést. Egy mai ökoközösségbe a legtöbben nem beleszületnek, hanem szabad akaratból csatlakoznak hozzá, ezért beszélünk megalkotott, azaz szándékolt közösségekről. Ugyanakkor a magasabb rendű cél megléte ezekben a közösségekben is alapvető fontosságú, és elég gyakran azért esnek szét e közösségek, mert nem sikerül kidolgozniuk ezt a célt (vagy célokat). Olvass tovább…

A vallási alapon szerveződő közösségekben a vallás írásba foglalt hitrendszere biztosítja ezt a közösséget összetartó magasabb rendű célt. A magyarországi tapasztalat azt mutatja, hogy ez valóban segíthet: a kiköltözői közösségek között a vallási alapon szerveződők egyértelműen sikeresebbeknek látszanak — bár a minta még túl kicsi ahhoz, hogy mélyreható következtetéseket lehessen levonni.

Azonban az továbbra is kérdés, hogy azok az ökoközösségek, amelyek nem vallási alapon szerveződnek, képesek-e megalkotni egy magasabb rendű (spirituális) célt. Olyat, ami valóban mindenkinek elfogadható, amit a közösség képes a középpontba állítani, elfogadni mint az élet értelmének egyik fontos összetevőjét, ami segít abban, hogy ne elsősorban az önérdek határozza meg a tagok közösségi működését. A tapasztalat azt mutatja, hogy igen, hiszen a világban jó néhány, már akár évtizedek óta működő, nem vallási alapon szerveződő ökoközösség létezik — ilyen például az olaszországi Damanhur, ahol a közösség az alapítók által kidolgozott filozófia mentén szerveződik, és ezáltal mindenféle vallási, hitbéli különbözőséget képes volt integrálni.

A legfontosabb kérdés az, hogy a közösségalakítás kezdeti szakaszában mit tehetünk azért, hogy ez a mi közösségünkben is sikerüljön?

A leglényegesebb összetevő ehhez a stratégáknak, azaz a természetük szerint ötlethozó, jövőorientált, rendszerben gondolkodó, jellemzően sikerkereső, változást előidéző embereknek a megléte. A stratégák folyamatos útkeresése, a társadalmi problémák egyre mélyebb megértése és a lehetséges megoldások folyamatos keresése az, ami a motorja a közös, magasabb rendű cél kialakulásának. Ezért fontos, hogy megbecsüljük a stratégiai gondolkodású embereket, és adjunk is teret e gondolkodásnak, azaz legyenek rendszeres stratégiai megbeszélések.

A közös stratégiai gondolkodás egyik legfontosabb eredménye, hogy szép fokozatosan kialakul egy közös valóságkép, és az abban érzékelt problémákra reagálva egy közös jövőkép, amely motivációs energiát ad a közös cselekvéshez. Mindez önmagában még nem elegendő, de mindenképp szükséges összetevője annak, hogy kialakuljon a magasabb rendű cél. Ez utóbbihoz már szükség van a jövőkép megvalósításáért folytatott közös munkára is. Ennek során az emberek nemcsak az eszükkel értik meg a jövőképet, hanem szép lassan érzelmileg is megélik ennek fontosságát. Így a közös cél, a közös értelem egyre mélyebben beépül a személyes célokba, és a közösség tagjai már azért fognak hinni benne, mert életük értelmévé válik.

A kép forrása: southworld.net

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

„Hogyan lesz egy ökoközösségnek olyan magasabb rendű célja, amely képes összetartani a közösséget?” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük