Cselekvési Tipp

Indítsunk upcycling vállalkozást!

99 Ft

Az upcycling kifejezésnek két, egymástól némileg eltérő jelentése is van. Hulladékgazdálkodási körökben értéknövelt újrafeldolgozást értenek rajta: a hulladék egy sor technológiai kezelésen esik át — sokszor a világ másik felén — mire elkészül a végtermék (pl. PET-palackból polár pulóver). Itt és most azonban a szó másik, a hétköznapokban elterjedtebb jelentését használjuk: eszerint az upcycling nem más, mint kreatív újrahasznosítás. Az alkotók jellemzően helyben keletkező, hulladéknak szánt alapanyagokból indulnak ki, és ritkán vesznek igénybe komolyabb technológiát. A folyamat energia- és vízigénye egyaránt alacsony. Az így értelmezett upcycling inkább tekinthető újrahasználatnak, semmint újrafeldolgozásnak. Olvass tovább…

Az upcycling alkotók megmaradt, selejtes vagy fölöslegessé vált anyagokat használnak. A legjobb esetben olyanokat, amelyeknek az újrafeldolgozása nem megoldott, de legalábbis nehézkes. A legtöbb alkotó egy bizonyos alapanyagra specializálódik.

A kiindulási anyagokból akár az eredetitől merőben eltérő funkciójú tárgyak is készülhetnek: például biztonsági övből hátizsák, használt farmerből fotel, bicikligumi-belsőből pénztárca, elektronikai hulladékból ékszer, lánckerékből gyertyatartó vagy éppen bőröndből babaház. Az új darab egyaránt lehet divatáru, használati tárgy vagy dísztárgy.

Upcycling alkotással pusztán hobbiszinten is foglalkozhat valaki, ugyanakkor megélhetést is nyújthat ez a tevékenység — akár egyéni, akár közösségi vállalkozás formájában. Az upcycling alkotóknak érdemes akár össze is fogniuk, és egy közösségi műhelyben együtt dolgozniuk. Így az eszközök megosztása mellett akár alapanyagokat is cserélhetnek, továbbá ihletet is meríthetnek egymástól. Az alkotók olykor workshopokat is szerveznek, ahol az érdeklődők maguk is megismerkedhetnek az alkotási folyamattal.

Kapcsolódó ajánlóink:

A kép forrása: culturesouthwest.org.uk

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

„Indítsunk upcycling vállalkozást!” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük