Cselekvési Tipp

Keressünk más megoldásokat a zajos fűnyírás helyett, vagy akár hagyjunk is föl vele!

99 Ft

Otthoni nyugalmunkat, kerti pihenésünket gyakorta zavarja meg a kertekben sorra felbőgő fűnyírók zaja. Ráadásul a gyakori fűnyírás nyomán olyan gyepek jönnek létre, amelyek élővilága roppant szegényes.

Mit tehetünk azért, hogy csökkentsük a fűnyírók okozta zajszennyezést, és egyúttal változatosabb kerteket hozzunk létre? Olvass tovább…

Lobbizhatunk az önkormányzatnál, hogy benzines helyett csak a csöndesebb, és helyben kevesebb légszennyezést okozó elektromos fűnyírókat lehessen használni településünkön. Ezeket meg is oszthatjuk egymás között, hogy ne kelljen mindenkinek külön gépet vásárolnia. Megpróbálhatjuk azt is elérni, hogy csak a hét meghatározott időszakaiban lehessen a zajos fűnyírót használni, vagy ha létezik már erre rendelet, akkor törekedhetünk annak betartatására.

A benzines vagy elektromos fűnyíró helyett használhatjuk a kézi erőt is: sarlót, kaszát vagy akár tolható kézi fűnyírót.

A fenti eszközök helyett állatok segítségét is igénybe vehetjük: például kecskét, birkát, szamarat is legeltethetünk. Alkalmazhatunk továbbá csirketraktort vagy nyúltraktort: ezek lényege, hogy egy zárt ketrecet mozgatunk a területen, így az állatok folyamatosan máshol és máshol fogyasztják a füvet.

Vethetünk olyan magkeveréket, amivel fajgazdag vadvirágos rétet varázsolhatunk kertünkbe. Kevesebb fűnyírással vagy a fűnyírás teljes elhagyásával tovább kedvezhetünk a méheknek és más beporzóknak, illetve élőhelyet biztosíthatunk egyéb állatfajoknak. A magasabbra hagyott gyep a talajnedvességet is jobban megőrzi. Nem utolsósorban értékes időt is megtakaríthatunk azzal, hogy ritkábban vágjuk a füvet.

Fák, bokrok és egyéb évelő növények ültetésével, illetve konyhakert kialakításával szintén csökkenthetjük a gondozandó gyep területét.

A fenti módszerek zömét közterületeken, parkokban ugyanúgy alkalmazhatjuk.

További ajánlóink:

A kép forrása: www.adonyi-foto.hu

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

„Keressünk más megoldásokat a zajos fűnyírás helyett, vagy akár hagyjunk is föl vele!” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük