Cselekvési Tipp

Lobbizzunk a tömegközlekedés színvonalának javítása érdekében!

99 Ft

Akár településeken belül, akár azok között kell helyet változtatnunk, a tömegközlekedés előnyei társadalmi értelemben vitathatatlanok az egyéni motorizált közlekedéssel szemben: kevesebb a baleset, kisebb a környezetterhelés, és több tér marad az embereknek. Kemény küzdelmet kell folytatni ugyanakkor azért, hogy a tömegközlekedés az emberek szemében ugyanolyan vagy nagyobb érték legyen, mint az autógyárak által létrehozott mitikus eszköz, a személygépkocsi, amely a polgári lét kikerülhetetlen tartozékává vált sokak szemében a hozzá kapcsolódó infrastruktúrával együtt. Olvass tovább…

Minél inkább az autó köré épülnek az élet tartozékai, annál kisebb esélyük marad az alternatív közlekedési módoknak – erre jó példát jelentenek a csak autóval megközelíthető bevásárlóközpontok.

A tömegközlekedést akár magánüzemeltető is biztosíthatná, viszont így jellemzően csak a legforgalmasabb irányokban lenne szolgáltatás. Ez élesen szemben áll azzal, hogy a helyváltoztatás – bármennyire is egyértelműek motorizált formájának környezeti és egészségi hátrányai – gyakorlatilag olyan alapjoggá vált, mely nélkül a munkavállalás, illetve az iskolába járás lehetősége sérülhet. Vagyis a társadalmi igazságosság érdekében az államnak, illetve az önkormányzatoknak kell biztosítaniuk a tömegközlekedés lehetőségét közszolgáltatás formájában.

Nem mindegy azonban, hogy milyen színvonalú ez a szolgáltatás: milyenek a járművek, mennyire sűrűn járnak a járatok. Utóbbi ellenőrzésére jó alkalom lehet a menetrendek éves megújításának időszaka. Az új menetrendet kihirdetés előtt társadalmi egyeztetésre bocsáthatja a szolgáltató – már ha hajlandó erre, vagy ha el tudjuk ezt érni nála.

A tömegközlekedés színvonalának javítása érdekében elsősorban a szolgáltatónál léphetünk fel. Ugyanakkor sokszor hatékonyabb, ha az önkormányzat vagy az állam mint megrendelő oldaláról, tehát a helyi képviselő-testület vagy az országgyűlési képviselőnk útján igyekszünk eredményt elérni. Érdemes lehet megkeresni továbbá olyan szakmai civil szervezetet, amely képes föllépni az állampolgárok érdekében. Hasznos összefognunk minél több érintettel, hiszen közösen fellépve eredményesebbek lehetünk.

Olyan falvakban, ahol nincs vagy nem megfelelő színvonalú a tömegközlekedés, és kevés esély van a javulásra, jó megoldás lehet az önkormányzat által üzemeltetett falubusz is. Ez szükség esetén kiszolgálja az ott lakók igényeit, jellemzően a legközelebbi térségi központig szállítva őket. Ezzel csökkenthető annak az esélye, hogy az adott település túlzottan elszigetelődjön, és emiatt vészesen elnéptelenedjen.

Kapcsolódó ajánlóink:

Kép forrása: roadster.hu

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

„Lobbizzunk a tömegközlekedés színvonalának javítása érdekében!” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük