Cselekvési Tipp

Mit kezdhetünk az erős meggyőződésekből származó konfliktusokkal?

99 Ft

Fektessünk energiát a másik megértésébe!

Az alábbi beszélgetés bármely közösségben megtörténhetett volna a koronavírus-járvány időszakában. Olvass tovább…

– Bálint, ezt nem hiszem el…! Megegyeztünk, hogy végig maszkban lesztek, aztán belépek a zoom-ba, és látom, hogy úgy beszélsz, hogy nincs rajtad maszk. Ez hatalmas felelőtlenség, és az egész közösségünket lejárattad ezzel!
– De értsd meg, János, hogy mindenki, aki ott volt, egyetértett abban, hogy nem lehet úgy normálisan beszélgetni, hogy nem látjuk egymás arcát, ezért az volt a megegyezés, hogy aki beszél, az leveheti, de persze ezt sem tettük kötelezővé.
– Arra nem gondoltál, hogy pont a beszélő fröcsköli a vírusokat a levegőbe? Ezért egyeztünk meg abban, hogy végig maszkban fog folyni a beszélgetés.
– Már akkor is csak azért mentem bele, mert láttam, hogy mennyire parázol ettől az egésztől, és azt gondoltam, hogy a te kedvedért belemegyek, de amikor kiderült, hogy el se jössz, akkor úgy gondoltam, hogy mint szervező, meghozhatom ezt a döntést.
– Én parázok…!? Bálint, bazmeg, nem gondolsz bele, hogy itt életekről van szó!
– János ez nagyon durva volt, mit képzelsz te magadról!? Már a múltkor is, amikor erkölcscsősz virológusként oktattál ki arról, hogy miért nem hordom a maszkot, kiakadtam, de a barátságunk fontosabb volt nekem, ezért elfogadtam, hogy te így beparáztál, és nem akartam vitatkozni veled, felvettem a megbeszélésünkön a maszkot. De ne gondold már, hogy csak az az egyetlen igazság, amit te gondolsz, hogy te mindent tudsz erről a járványról. Csak azért, mert szanaszét parázod magad, nem gondolom, hogy jogod van lebaszni engem, aki önkéntesen csináltam végig ezt az egészet.

Amit érdemes észrevenni, hogy az itt kibontakozó konfliktus mögött erős meggyőződések húzódnak, ebben az esetben arról, hogy mi a helyes viselkedés járványidőszakban. Az ilyen típusú viták szét tudják verni a közösséget, pedig természetes dolog, hogy nem pont egyformán látjuk a világot. Nem igaz azonban, hogy azok az emberek, akik ennyire különböznek, ne tudnának együttműködni. Sőt mi több, ezek a különbségek a közösség erőforrásává is válhatnak.

Hogyan lehet föloldani az ilyen, erős meggyőződésekből származó konfliktusokat?

A fenti helyzetben az az alapvető gond, hogy Bálint és János kísérletet sem tesz a másik megértésére. Nem érdekli őket, hogy a másik miért gondolkodik másként ebben a helyzetben. Mindkettő abból indul ki, hogy amit ő gondol, az az igazság, és így az igazsága teljes tudatában lecseszheti a másikat. Ám nem az a probléma, hogy másképp gondolkodnak erről a kérdésről, hanem az, hogy nem bíznak eléggé a másikban. Emiatt nem fektetnek energiát abba, hogy megértsék, mit miért csinál a másik.

Az egyszerű válasz tehát a címben szereplő kérdésre az, hogy fektessünk energiát a másik meggyőződésének megértésébe, mert akkor megelőzhetjük az ilyen gyorsan eldurvuló és személyeskedésig fajuló konfliktusokat. Amikor energiát rakunk a másik meggyőződésének megértésébe, akkor azt üzenjük a másiknak, hogy fontos vagy a számomra. Ha a megértésünket ítélkezés nélkül vissza tudjuk tükrözni a másik felé, vagyis el tudjuk mondani csupán azt, hogy mit értettünk meg a másik mondandójából, és esetleg azt meg tudjuk fogalmazni, hogy ez miként hatott ránk, akkor a “fontos vagy” érzéshez a megértettség érzése is társul. Ezek az érzések képesek felülírni azt, hogy amúgy fontos dolgokat egészen másképp látunk. Még egyszerűbben fogalmazva: a cselekvő szeretet az, amely képes feloldani az erős meggyőződésekből származó konfliktusokat.

Kapcsolódó ajánlóink:

A kép forrása: clipart-library.com

Vélemények

  1. Ábel

    Ez igaz. Másrészt ha egy jó visszajelzéssel sikerül elég alaposan megsérteni a kontrollmániás paragépet, akkor lehet, hogy vissza is húzódik a közösségből, ami mindenkinek megkönnyebbülés. Dupla haszon.

Mondd el a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük