Cselekvési Tipp

Mit kezdjünk az apró rossz érzéseket okozó konfliktushelyzetekkel?

99 Ft

Kezdjük el konstruktívra hangolni a konfliktusokat!

Az egyik közösség rendszeres megbeszélésén történt: Olvass tovább…

Egy alkalommal már majdnem vége volt a “ki hogy van körnek”, Viktor reagált az előtte beszélő emberre, mire érkezett egy újabb reagálás, és hipp-hopp, máris egy aktuálpolitikai beszélgetés közepén csücsültek. Ez több résztvevőben feszültséget keltett, nem értették, hogy jön ez a bejelentkező körhöz. Szilvi jelentkezett, és elmondta, hogy őt zavarja: egyesek nem tisztelik a “ki hogy van kör” szentségét. Erre többen egyetértésüket fejezték ki. 

Majd Viktor kezdte el mondani, hogy ő hogy van, és már épp a végén járt, amikor belépett egy későn érkező közösségtag, leült egy szabad székre, Viktor pedig odaszólt neki: “Épp a végén járunk a bejelentkező körnek, és már csak te következel, de el ne merj térni a tárgytól!” … na és ehhez persze egy jelentőségteljes pillantás is társult. Már ekkor lehetett érzékelni, hogy Szilvinek ez rosszul esett. Majd miután a végére értek a bejelentkező körnek, Viktor nekilátott elmagyarázni, hogy “persze fontosak a hagyományaink meg a szabályok, na de a rugalmasság is lényeges” és ezt hosszan, alaposan alá is támasztotta. 

Szilvin látszott, hogy már nagyon feszíti ez az okoskodás, de nem szólt semmit. A szünetben azonban egy szűkebb körben kifakadt: elmondta, hogy úgy érzi, nőként lett lenyomva ebben a történetben. Erre egyesek úgy reagáltak, hogy nem erről van szó, mert Viktor férfiakkal is szokott lekezelően viselkedni. Mivel így elterelődött a szó a konkrét helyzetben történtekről, magát a problémát, a konfliktust nem beszélték ki, és a végén Szilvi négyszemközti kezdeményezésére Viktor nem volt hajlandó megbeszélni vele a történteket. Így aztán maradt egy feloldatlan konfliktus a közösségben.

A fenti történetről akár azt is gondolhatja valaki, hogy ő nem akar egy olyan közösségbe tartozni, ahol a tagok ennyire nincsenek tekintettel a másik érzéseire, ahol megengedik, hogy valakivel ennyire lekezelően bánjanak. De akár gondolhatja azt is, hogy ilyen apró-cseprő dolgokkal nem kell egy közösségben foglalkozni, jobb a békesség, és Szilvi volt túlérzékeny. Ám egyik vélekedés sem helyes, mivel a fenti konfliktushoz hasonló esetek minden közösségben szinte napi szinten megtörténnek, és ez teljesen természetes. A konfliktusok ráadásul fejleszthetik is a közösségi minőséget, ám csak akkor, ha sikerül jól hangolni őket.

Ez itt nem sikerült, hiszen ennek és több hasonló, rossz érzést keltő esetnek az lett a következménye, hogy Szilvi szép lassan elmaradozott, és végül kilépett a közösségből. A probléma nem a konfliktussal volt, még csak nem is a “lekezelő” Viktorral, vagy a “feminista” Szilvivel, hanem azzal, hogy nem került sor a konfliktusok tisztázására, nem akadt a közösségben olyan szereplő, aki konstruktívra hangolta volna a konfliktusokat.

Hogyan történik egy közösségben a konfliktusok konstruktívra hangolása?

A fenti esetben például így történhetett volna:

A közösség emberi kapcsolatokra legérzékenyebb tagja, Ábel érzékelte, hogy ez az eset mennyire rosszul esett Szilvinek. Ezért pár nappal a megbeszélést követően leült beszélgetni Szilvivel, és próbálta megérteni, hogy mi és miért esett neki rosszul. Itt kiderült, hogy Viktor lekezelő hozzáállása már nem először keltette Szilviben azt az érzést, hogy Viktor hímsoviniszta, és ő nem akar olyan közösség tagja lenni, ahol ezt elfogadják. Ezzel együtt Ábel azt is megtudta Szilvitől, hogy Viktor nem volt hajlandó a négyszemközti tisztázásra. 

Ezt követően Ábel beszélt Viktorral is, és meghallgatta, hogy ő hogyan élte meg a történteket, és mi az oka, hogy nem hajlandó belemenni a tisztázásba. Ábel elmondta Viktornak, hogy a viselkedése mit váltott ki Szilviből, és azt is, hogy ez egyértelműen a közösség ellen hat. Megtudta ugyanakkor, hogy Viktor kifejezetten fél Szilvitől, mert a személyes beszélgetéseik során rendszerint úgy érzi, Szilvi kihasználja, hogy nőként zavarba tudja hozni őt. Ő ugyanis sajnos nehezen teremt kapcsolatot nőkkel. Így rendszeresen azt éli meg, hogy Szilvi manipulálja az ilyen vitákban, ezért nem akart most sem belemenni ebbe a beszélgetésbe.

Ekkor Ábel fölajánlotta Viktornak, hogy beszélgessenek közösen, és figyelni fog arra, hogy Szilvi ne tudja Viktort zavarba hozni, hanem a kapcsolatuk őszinte tisztázására törekedjenek. Majd amikor Viktor ebbe beleegyezett, ugyanezt fölajánlotta Szilvinek is, miközben neki is elmondta, hogy Viktorra hogyan hat a kapcsolatuk, és miért nem akart belemenni a négyszemközti tisztázásba. Miután Szilvi is megértette, hogy itt több mindenről van szó, mint amit ő eddig gondolt, ő is beleegyezett a tisztázó beszélgetésbe. Ábel pedig megszervezte ezt a közös beszélgetést, ami elsősorban abban segített, hogy jobban megértették egymást a konfliktusba keveredett felek. Szilvi pedig végül a közösség tagja maradt.

Egy ilyen tisztázó folyamat során már önmagában az is eredmény, hogy a felek úgy érezhetik, nem maradtak magukra a rossz érzéseikkel. Ezen túl pedig ha tudnak facilitált keretek között beszélni a konfliktusokról, jelentősen megnő az esélye annak, hogy képesek megérteni, majd elfogadni egymás különbözőségét, és így nagyobb valószínűséggel tudnak a későbbiekben együttműködni a közösségben. Nem utolsósorban pedig az ilyen tisztázó folyamatokban születhetnek meg a közösség facilitátorai.

A kép forrása: nazschinder.com

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

„Mit kezdjünk az apró rossz érzéseket okozó konfliktushelyzetekkel?” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük