Cselekvési Tipp

Mit tehetünk akkor, ha a közösségünk megbeszéléseinek minősége romlani kezd?

99 Ft

Differenciáljuk a megbeszéléseinket!

Egy közösség életében a személyes megbeszélések fontos események, hiszen ilyenkor a közösség tagjai jellemzően együtt, egy térben tartózkodnak. Van idő arra, hogy beszélgessenek egymással, hogy kapcsolódjanak egymáshoz, hogy figyeljenek a másikra, hogy lelki energiát rakjanak a másik megértésébe. Ezért a tagok ilyenkor képesek leginkább érzékelni azt, hogy egy valódi közösségbe tartoznak. Olvass tovább…

Amikor egy közösség megalakul, akkor jellemzően csak egyfajta megbeszélésre kerül sor. Ez eleinte az esetek többségében inkább ad hoc jellegű, majd amikor sűrűsödnek a közös feladatok, általában átváltanak rendszeres megbeszélésekre. A közösség megpróbálja beszuszakolni az összes felmerülő témát ezekbe a megbeszéléseibe. Ez egészen addig nem okoz gondot, amíg csak egy-kettő, nem túl nagy feladatot vállal a közösség. Ám ahogy nő a közösség és ezzel együtt a vállalt feladatok száma és nagysága, úgy lesz egyre terheltebb a megbeszélésre szánt idő. Ilyenkor a rendszeres megbeszélések túl hosszúvá válhatnak, illetve az időhiány miatt gyakran nem sikerül tisztességesen átbeszélni a témákat. Ennek következtében a közösség tagjai egyre inkább a megbeszéléseken kívül beszélgetnek és döntenek a számukra fontos kérdésekben, magára a megbeszélésre pedig már egyre gyakrabban el sem mennek.Emiatt egy ponton el kell kezdeni differenciálni a megbeszéléseket: át kell gondolni, hogy a közösség céljainak, feladatainak és nem utolsósorban a tagok és az egész közösség természetének megfelelően több különböző típusú megbeszélést tartsunk. Ezek többségén már nem kell mindenkinek jelen lennie.Milyen típusú megbeszélésekre kerülhet sor egy közösség életében?

  • Rendszeres megbeszélések, amelyek a közösség működését biztosítják. Ezeken jellemzően egyaránt szóba kerülnek tájékoztató jellegű és döntést igénylő napirendi pontok. Ezek a megbeszélések a közösség minden aktív tagját érintik.
  • Munkacsoport-megbeszélések, azaz kisebb-nagyobb projektek, programok, jellemzően szűkebb csoportot érintő megbeszélései. Ezeknek is lehet több típusa: például napi/heti/havi értékelő és tervező, projektindító és -értékelő megbeszélések.
  • Közösséget fejlesztő megbeszélések: ilyenek például az alakulás szakaszában zajló ismerkedő, közös értékeket átbeszélő, célokat kitűző, közös normákat vagy csoportszerepeket tisztázó megbeszélések; a későbbiekben pedig minden közösségfejlesztő alkalom.
  • Stratégiai megbeszélések: munkák, projektek, programok, hosszabb távú stratégiák tervezése.
  • Értékelő megbeszélések: egy-egy nagyobb munka, projekt, program lezárásakor, év elején/végén.
  • Viszonytisztázó, konfliktuskezelő megbeszélések.
  • A közösség tagjait fejlesztő, önismereti, csapatépítő beszélgetések – igény és szükséglet szerint a személyes kapcsolatok elmélyítésére, illetve a közösségtagok önismeretének fejlődését segítendő.

Fontos tudatosítani a közösség tagjaiban, hogy a különböző típusú megbeszélések időigénye is eltér, továbbá más és más tudatállapotot igényel a résztvevők részéről: például egy stratégiai megbeszélés nyugodt, kreatív gondolkodást; egy projekt kidolgozása cél- és feladatorientált szemléletmódot; egymás munkájának értékelése pedig empatikus tudatállapotot. Ezért bizonyos esetekben nem lehet, de legalábbis nem érdemes összevonni megbeszéléseket. Ugyanakkor az sem szükséges, hogy minden típusú megbeszélés rendszeres legyen egy közösségben.A kép forrása: pinterest.com

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

„Mit tehetünk akkor, ha a közösségünk megbeszéléseinek minősége romlani kezd?” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük