Cselekvési Tipp

Támogassuk betétdíjas rendszerek működését és létrejöttét!

99 Ft

A betétdíjas rendszer lényege, hogy a vásárló a csomagolásért egy kisebb összeget, betétdíjat fizet, amelyet visszakap, amikor a kiürült csomagolást visszaviszi (vagy olykor egy tiszta csomagolásra is becserélheti a régit, ha úgy szeretné). Így egyrészt nem kell pénzt kidobnia, másrészt a csomagolás nem válik hulladékká, a gyártó újból használni tudja (egy üvegpalack például átlagosan 40-50-szer tölthető újra).

Csak részben lehet jó példaként tekinteni azokra a betétdíjas rendszerekre, amikor a csomagolás nem újrahasználatra, hanem újrafeldolgozásra kerül, vagyis anyagában hasznosítják tovább – vagy újabb csomagolásként vagy pedig más termékként (pl. a PET-palackból műszálas ruhákat gyártanak). Ugyanez igaz azokra a rendszerekre is, amikor pénz helyett kupont kap vissza a vásárló; vagy pedig meg kell vennie a csomagolást, amit ugyan többször használhat, de visszaváltani nem lehet.

Nem is olyan régen még a legtöbb üdítő- és alkoholos ital visszaváltható üvegben volt kapható Magyarországon. Ám ma már egyre ritkábban találkozhatunk ilyen csomagolással, ráadásul a visszaváltás is egyre nehézkesebb.

Ennek megváltoztatásáért viszonylag keveset tehetünk, ugyanakkor betétdíjas rendszert nemcsak bolti italcsomagolások esetében lehet alkalmazni. Egyre több rendezvényen, vendéglátóhelyen találkozni újrapoharakkal, de kávéspoharak és elviteles ételdobozok is léteznek betétdíjas rendszerben.

Segítsük ezeknek a rendszereknek az elterjedését és fennmaradását! Fölkereshetjük például a helyi vendéglátóhelyeket, és összeköthetjük őket a már működő betétdíjas rendszerekkel. De akár magunk is indíthatunk ilyet.

Egy közösségnek, illetve települési önkormányzatnak akár meg is érheti befektetni többször használatos, betétdíjas használati tárgyakba (pl. poharakba, tányérokba, evőeszközökbe), amennyiben rendszeresen szervez rendezvényeket. A meglévő készleteket pedig akár mások számára is elérhetővé lehet tenni kölcsönző keretén belül. A betétdíjas rendszerek terjedését segíti, ha rendelkezésre állnak olyan közösségi helyek, ahol az eszközök elmosogathatók.

Kapcsolódó ajánlónk:

A kép forrása: jobcompass.net

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

„Támogassuk betétdíjas rendszerek működését és létrejöttét!” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük