Cselekvési Tipp

Alakítsunk energiaszövetkezetet!

99 Ft

A megújuló energiaforrások alkalmazására támaszkodó valódi energiaszövetkezetek olyan közösségek, amelyeket alapvetően családok, magánszemélyek alapítanak és működtetnek, olykor civil szervezetek segítségével. Olvass tovább…

Céljuk lehet villamosenergia- vagy hőenergia-termelés (közösségi távhő), illetve igen ritkán, kiemelkedően fejlett rendszerek esetében, akár a kettő együtt is. Az energiaszövetkezetek közösségei sokféle méretűek lehetnek, a néhány fős csoportoktól a többezresekig. Birtokolhatnak és üzemeltethetnek lényegében bármiféle energiatermelő berendezést – leszámítva a legköltségesebbeket (például az óriás vízerőműveket). A berendezések általában hálózatra termelnek, de elképzelhető szigetüzemű (a nagyobb hálózatoktól független) alkalmazás is.

Utóbbi esetben elengedhetetlen az energiatárolás, ami ilyenkor szintén közösségi alapon történik. Az energiatárolási technológiák fejlődésével ez a lehetőség várhatóan egyre jobban megnyílik majd az olyan energiaszövetkezetek számára is, amelyek a villamosenergia-hálózatra termelő berendezést üzemeltetnek. Ezzel elérhető, hogy akkor lehessen értékesíteni a megtermelt energiát, amikor az a közösség számára a legtöbb bevételt eredményezi, és az országos hálózat működtetése szempontjából is optimális (tehát például csúcsidőszakban).

A szövetkezés több szempontból is előnyös. Elsősorban a megújulóenergia-alapú technológiák elfogadottsága javul egy csapásra akkor, ha a helyben élők bekapcsolódhatnak az efféle projektekbe, és ezáltal bevételhez juthatnak. Ugyancsak fontos, hogy az egységnyi teljesítményre eső költség a nagyobb összteljesítmény okán jelentősen leszorítható, ami nagyban javítja a megtérülést a befektető családok számára, lényegesen jobban járnak, mintha külön-külön telepítenének kicsi rendszereket. Részben ennek köszönhető, hogy lehetővé válik olyan háztartások bekapcsolódása is, amelyek szerényebb anyagi lehetőségekkel rendelkeznek. Végül pedig előnye a szövetkezésnek az is, hogy olyanok számára is lehetővé teszi a befektetést a megújulóenergia-alapú technológiákba, akik városképi szempontból védett lakókörnyezetben élnek, ahol jogszabály akadályozza az ilyen fejlesztéseket.

A jogszabályok az Európai Unió számos országában már régóta támogatják az energiaszövetkezeteket. Ennek köszönhetően földrészünkön több ezer ilyen közösség működik, összefogva milliónyi környezettudatos állampolgárt. Európai szövetségként a REScoop szervezi egységbe és képviseli az energiaszövetkezeteket.

Hazánkban a jogszabályok egyelőre csak formálódnak. És bár egyes önkormányzati projektek „energiaszövetkezet” elnevezés alatt futnak itthon, mivel nem a szövetkezeti eszme alapján szerveződtek, nem tekinthetők valódi energiaszövetkezeteknek.

Kapcsolódó ajánlóink:

 

A képen Friedensreich Hundertwasser festménye látható.

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

„Alakítsunk energiaszövetkezetet!” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük