Cselekvési Tipp

Hozzunk létre közösségi kertet!

99 Ft

A közösségi kertek lényege, hogy egy használaton kívüli telken a jelentkező helyiek egy-egy kis parcellán szabadon gazdálkodhatnak, így lehetőségük nyílik némi saját előállítású zöldség (esetleg gyümölcs, fűszernövény, virág) termesztésére. Élelmiszer-szükségletüknek egy (jellemzően kisebb) részét is meg tudják itt termelni, ám ezeknél a kerteknél általában nem is a terméshozam nagysága jelenti a legnagyobb nyereséget (lásd alább). Miután a közösségi kertek elsősorban városi jelenségek, fontos figyelni arra, hogy ne erősen légszennyezett helyen létesítsük a kertet, továbbá a városi talajok szennyezettsége miatt gyakran teljes talajcserével érdemes kezdeni. Lapostetőkön is lehet akár közösségi kertet létrehozni. Olvass tovább…

A kerteknek saját szabályaik vannak, amelyeket a parcellák gondozóinak fontos betartaniuk. Az egyéni művelésű parcellák mellett egy közösségi kertnek jellemzően vannak közös használatú részei is (például esővízgyűjtő, komposztáló, fűszerkert, gyümölcsös parcella, közösségi terek), amelyek szintén elősegítik, sőt szükségessé teszik az együttműködést.

A tapasztalatok alapján úgy tűnik, hogy a közösségi kerteknek leginkább az elindítása lehet macerásabb feladat, a többi már könnyebben megy: a lakásokból kiszabaduló emberek élvezik a mókolást a növényekkel, ami testileg és lelkileg is nagyon kedvező hatással van rájuk. Ezen kívül a kerteknek közösségformáló szerepük is van: kapcsolatok születnek, és a kert sok esetben válik fontos közösségi térré, események, például közös főzések helyszínévé – ezeken ráadásul nemcsak a parcellák gondozói vehetnek részt, szélesebb kört is be lehet vonni. Nem utolsósorban pedig fontos pedagógiai funkciót is betölthetnek ezek a kertek: elsősorban a gyerekek szerezhetnek itt felbecsülhetetlen értékű tapasztalatokat az élővilágról; sok közösségi kertben egyes parcellák egyenesen iskolakertként működnek.

Magyarországon számos közösségi kert található. Akár létre szeretnél hozni egyet, akár csatlakozni szeretnél egy már meglévőhöz a közeledben, a Kortárs Építészeti Központ portálja megfelelő kiindulópont lehet. Egy másik honlap, a varosikertek.hu, a hazai közösségi kerteknek csak egy szűkebb körével foglalkozik ugyan, ám itt is sok értékes információt találhatsz.

Kállai Márton fotója

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

„Hozzunk létre közösségi kertet!” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük