Cselekvési Tipp

Hozzunk létre „tündérkertet” gyümölcs-tájfajták megmentésére és terjesztésére!

99 Ft

Haszonnövényeink változatossága alapvető jól-létünk szempontjából: ha az egyik változatot elpusztítja egy betegség vagy egy kártevő, esetleg az éghajlat változásához nem képes alkalmazkodni, még mindig ott lehet egy másik. Ráadásul étrendünk is változatosabb és egészségesebb akkor, ha egy haszonnövénynek több különböző fajtáját fogyasztjuk. Olvass tovább…

A Kárpát-medencében kifejezetten sokféle gyümölcs terem meg, és ezeknek kiemelkedően sok fajtája jött létre az elmúlt pár ezer év folyamán – köszönhetően gazdálkodók nemzedékei munkájának is. Ez a sokféleség azonban sajnos eltűnőben van. A megmaradt tájfajta gyümölcsfák nagy része magántulajdonban, legtöbbször kertekben található, ám e változatosság mindannyiunk számára érték, így valójában közös tulajdonunk.

Ez a felismerés hívta létre a „tündérkerteket”: a hazai gyümölcsészet kiemelkedő alakja, a göcseji Kovács Gyula által elindított mozgalom célja olyan kertek létrehozása, amelyekben összegyűjtik és fenntartják egy-egy tájegység jellemző gyümölcsfajtáit. Ezek a kertek lehetőséget adnak a tájegységünkre jellemző gyümölcsfajták megismerésére, illetve innen továbbszaporíthatjuk őket saját kertjeinkbe is. A tájfajták megőrzésén túl egy ilyen kert számos lehetőséget nyújt a közösség számára is: a gyümölcsöt leszedhetjük, illetve földolgozhatjuk közösen, része lehet például az étkeztetésnek, vagy akár rászorulók ellátását is javíthatja. Ezen felül a tündérkert oktatási programok helyszíne is lehet. Van példa továbbá arra is, hogy egy településen minden újszülött után elültetnek egy tájfajta gyümölcsfát a tündérkertben.

Amennyiben úgy gondoljuk, hogy jó lenne egy ilyen kert a térségünkben, először is járjunk utána, hogy nincs-e már véletlenül: százas nagyságrendű tündérkert létesült már ugyanis Magyarországon a 2010-es évektől. Sajnos egyelőre nem létezik egységes onlájn adatbázisuk, így ez némi kutatómunkát igényelhet. Ha azonban nem találunk ilyet a közelünkben, megfontolhatjuk egy új tündérkert létrehozását. Érdemes közterületet választanunk, továbbá előre átgondolnunk, hogy kik viselik majd a kert gondját, illetve mit kezdünk majd a terméssel. Mindenképp vonjunk be ebbe a munkába szakértőt is!

A kép forrása: index.hu

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

„Hozzunk létre „tündérkertet” gyümölcs-tájfajták megmentésére és terjesztésére!” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük