Cselekvési Tipp

Látogassunk hulladékkezelő üzemekbe, telepekre!

99 Ft

Nagymértékben segíti a hulladékcsökkentést, ha közelebbről is megismerkedünk a hulladék útjával. Manapság a gazdasági folyamatok (a kitermeléstől a gyártáson át a hulladékkezelésig) időben és térben is távol esnek egymástól, így rendszerint keveset tudunk róluk. Hulladékunk is szinte varázslatos módon tűnik el minduntalan: bedobjuk a kukába, a kukásautó elviszi, és többet nem is gondolunk rá, jöhet a következő adag. Ám valójában ez csupán a kezdete a hulladék életútjának. Olvass tovább…

Ha szeretnénk jobban megismerni hulladékunk sorsát, akkor szervezzünk üzemlátogatásokat hulladékkezelő vagy -feldolgozó üzemekbe, telepekre! Szerencsére sok ilyen intézmény nyitott arra, hogy csoportok tanulmányi kirándulást tegyenek náluk. A hulladéklerakónál vagy az égetőműben tett látogatás kíméletlenül rámutat arra, hogy mennyi szemetet termelünk, és ennek a sok nyersanyagnak mennyivel jobb helye lenne másutt. A válogatócsarnokokban megtanulhatjuk, hogyan kell helyesen végezni a szelektíven gyűjtést illetve már eleve a vásárlásnál odafigyelni arra, hogy milyen terméket választunk. Az újrafeldolgozó üzemekben pedig megnézhetjük, miként válik a hulladék ismét termékké. Az üzemlátogatások segíthetnek eloszlatni az “úgyis összeöntik” típusú tévhiteket is.

A szennyvízkezelő telepeken a folyékony hulladékunk tisztításáról szerezhetünk ismereteket. Érdemes lehet továbbá upcycling vállalkozást vagy javítóműhelyt is meglátogatni, hogy lássunk jó példát a hulladékmegelőzésre is.

A képen Mikhail Rudnik alkotása látható.

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

„Látogassunk hulladékkezelő üzemekbe, telepekre!” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük