Cselekvési Tipp

Mi a legfőbb kulcsa a valódi közösség létrehozásának?

99 Ft

Becsüljük meg azokat az embereket, akik képesek összeszeretni a közösség tagjait!

Gyakori minta a közösségekben, hogy eleinte megy a szekér, sikerül haladni a célok felé, ám aztán elérkezik egy pont, amikor a belső konfliktusok fölemésztik a bizalmi tőkét, és a közösség szétesik. Ilyenkor jellemzően egymás hibáztatása folyik, a közösség tagjai hosszan tudják sorolni sérelmeiket. Végül pedig jönnek az olyasféle mondatok, hogy „én ebbe belefáradtam, nem akarok már több energiát belerakni”. Olvass tovább…

A közösségek szétesésének egyik meghatározó oka, hogy egyik tagjuk sem tölti be az összeszerető vezető szerepét. Ezeket a vezetőket hívjuk közösségi facilitátoroknak, akik a közösség belső segítőiként az emberi folyamatok gazdájává válnak.

A közösségi facilitátorok a közösségalkotás szempontjából alapvető vezetői funkciót látnak el: képesek konstruktívra hangolni azokat a konfliktusokat, amelyek törvényszerűen következnek be amiatt, hogy a közösség tagjai különböznek egymástól.

Mi a dolga egy közösségi facilitátornak?

  • A közösség belső kommunikációs rendszerének a gazdája, tehát egyrészt folyamatosan figyeli, hogy mi az, ami elakadást okoz a belső kommunikációban, és ennek megoldása érdekében rendszerfejlesztési folyamatokat valósít meg. Másrészt facilitálja is a kommunikációs folyamatokat mind a személyes, mind pedig az onlájn csatornákon.
  • A megbeszélések facilitálása során a tartalmi szálon túl kezeli az érzelmi, emberi szálakat is, azaz a csoportdinamikai folyamatok gazdája.
  • Konfliktusok esetén segíti annak értelmezését, hogy mi is történik a közösségben, ezáltal előmozdítja a megértést, és így képes emelni az őszinteség és az elfogadás szintjét a csapatban.
  • Közvetít a konfliktusban álló felek között, elősegíti a tisztázást, a konfliktusokat konstruktívra hangolja.

Ahhoz, hogy ezeket a feladatokat képes legyen jól ellátni, kulcsfontosságú a közösségi facilitátor személyisége: ezt a szerepet leginkább kapcsolatorientált, empatikus, érzelmileg stabil emberek képesek jól betölteni.

Ugyanakkor még a személyiségüknél is fontosabb a tudatosságuk. A közösségek vezetőitől gyakran hallani olyasféle mondatokat, hogy:

“Egy felnőtt ember nem így viselkedik.”

• “Attól, hogy hangosabban mondja, még nem lesz igaza.”

• “Azt gondolom, hogy nem nekem kell odamennem hozzá, hiszen nem én követtem el a hibát.”

Ezek a mondatok jelzik, hogy „egoharc” folyik ahelyett, hogy a kölcsönös megértésre, elfogadásra és ezen keresztül jó megegyezésekre törekednének.

A tudatfejlődés wilberi hierarchiájában ezek a vezetők az első szinten járnak, tehát nem sikerült meghaladniuk az egocentrikus tudatossági szinteket. Ehhez képest amikor megjelenik a többszempontú tudatosság, a fenti mondatok átalakulnak:

  •  „Rosszul esik, amikor nem készül el a feladataival, de közben azt is látom, hogy őt is zavarja az állandó halogatás, és próbál kezdeni ezzel valamit.”
  •  „Amikor kiabál velem, kimenekülnék a világból, de közben azt is tudom, hogy lehetnek olyan helyzetek, amikor teljesen helyénvaló dolog hangot adnia a haragjának.”
  • „Úgy érzem, ő hibázott, de persze tudom, hogy ez soha nem ilyen egyszerű, tehát először próbálom megérteni, hogy mit miért tett.”

E mondatok jelzik, hogy ezek a vezetők már meghaladták az egocentrikus tudatosságot. Amikor a vezető képes átülni az ÉN székéből a MI székébe, és így őszintén el tudja fogadni csapata tagjainak különbözőségeit, képessé válik az összeszeretésre. Minden közösségben nagyon meg kell becsülni az olyan személyiséggel és tudatossággal rendelkező embereket, akik be tudják tölteni az összeszerető szerepet! Adjunk nekik felhatalmazást arra, hogy el tudják látni a közösségi facilitátor szerepét, mert csak így lehet valódi közösséget létrehozni.

Kapcsolódó ajánlónk:

A kép forrása: adobe.com

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

„Mi a legfőbb kulcsa a valódi közösség létrehozásának?” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük