Cselekvési Tipp

Komposztáljunk együtt!

99 Ft

A komposztálás a szerves hulladékok kezelésének legkörnyezetbarátabb és legköltséghatékonyabb módja. Célja, hogy az élelmiszerek biológiailag lebomló maradékai oxigéndús környezetben, lebontó élőlények közreműködésével alakuljanak humuszgazdag talajjá – amit aztán a földbe visszaforgatva segíthetjük újabb növények fejlődését. A komposztálásba egyénileg is bárki belevághat, akinek van egy kis talpalatnyi földje, kertje, de már egyre több megoldás létezik a beltéri komposztálásra is. Olvass tovább…

Ugyanakkor komposztálni nemcsak egyedül, hanem közösségben is lehet. Ez főként sűrűn lakott településeken alkalmazott megoldás, ahol nincsenek kertek, vagy ha mégis, azok inkább közös tulajdonban vannak. Társasházak udvarán a lakóközösség beleegyezésével lehet közösségi komposztpontot kialakítani, ahol a kerti zöldhulladék mellett a konyhai szerves hulladék is komposztálható. Közösségi komposztálásra láthatunk példákat oktatási, szociális és egyéb intézmények kertjében, továbbá közösségi kertek esetében is. Változó azonban, hogy mennyire nyitott a komposztpont, azaz csak egy zárt közösség számára érhető-e el, vagy bárki hozzáférhet. Érdemes a környéken körülnéznünk, hogy van-e lehetőség komposztálásra, vagy ha magunk rendelkezünk erre alkalmas területtel, akkor fogjunk össze másokkal, és alakítsunk ki közösen egy komposztpontot.

A komposztálás nem igényel nagy beruházást, ettől függetlenül nagyon sok önkormányzat működtet valamilyen komposztálási programot, így akár ingyen is hozzá lehet jutni a szükséges eszközökhöz, illetve képzésekhez. Amennyiben egy településen nincs még ilyen program, érdemes összefogni, és jelezni az igényt a település vezetésének. Az önkormányzat akár abban is partner lehet, hogy a saját tulajdonában lévő tulajdonú területeken (például közterületen) jöjjön létre komposztpont.

Maga a komposztálás nem nagy ördöngösség, ám nem árt néhány fortéllyal tisztában lenni ahhoz, hogy minden a legnagyobb rendben menjen. Ez a közösségi komposztálás esetében különösen fontos megelőzendő a közösségen belüli feszültségeket.

Kapcsolódó ajánlóink:

Fotó: facebook.com – Community Compost

Vélemények

  1. Biczó Dénes

    Nagyon hasznos a komposzt toalett is!

Mondd el a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük