Cselekvési Tipp

Segítsük elő településünk könyvtárának zöldítését!

99 Ft

Településeink könyvtárai amellett, hogy kölcsönzőként működnek, terei a tudásmegosztásnak, a közösségi együttműködésnek, cselekvésnek is. Egy kis odafigyeléssel pedig könnyen válhatnak a környezeti szemléletformálás és az ökologikus tevékenységek terévé. Érdemes közösen gondolkodni a könyvtárosokkal az intézmény zöldítésén, továbbá azon, hogy ez miként segítheti elő a könyvtár aktív használatát is. Olvass tovább…

Ha egy intézmény zöldítésére gondolunk, elsőre gyakran az infrastruktúra követelményei jutnak eszünkbe. Jelezhetjük a fenntartók, illetve a vezetők felé, hogy fontosnak tartjuk az ökológiai szempontok érvényesülését a könyvtár épületének kialakítása, berendezése vagy épp energiafelhasználása kapcsán, ám ezekre a területekre jellemzően nem igazán tudunk hatni. Ugyanakkor érdemes reálisan megvalósítható ökologikus javaslatokat, igényeket megfogalmaznunk, ökoprogramok szervezésével pedig akár mi magunk is részt vehetünk a könyvtár zöldítésében.

Mi mindent javasolhatunk? Miben működhetünk együtt a könyvtárral?

A gyűjtemény bővítésekor érdemes figyelmet fordítani arra, hogy gazdagodjon az ökológiai témájú kiadványok kínálata. Az ilyen könyveknek, folyóiratoknak, filmeknek könnyedén létre lehet hozni a könyvtárakban egy dedikált, kiemelt teret (pl. zöld színű könyvespolcok, külön térben vagy térrészben elhelyezett tematikus gyűjtemény). Itt az ismeretterjesztő anyagokon túl helyet kaphatnak szépirodalmi vagy gyermekkönyvek, illetve dokumentum- és játékfilmek is.

A könyvtár ezen kívül események színtere is lehet: ökokörök, filmklubok, olvasókörök, előadások, tematikus beszélgetések tölthetik meg környezettudatos élettel a helyet. Lehetőséget biztosítanak továbbá a település közösségének együttgondolkodására is, arra, hogy a helyi, zöld ügyek iránt érdeklődő és cselekedni vágyó emberek egymásra találhassanak. A gyermekek számára egyébként is rendszeresen szervezett kézművesprogramok esetében is érdemes olyan tevékenységeket tervezni, amelyek támogatják a komplex környezeti nevelést — a természetes anyagokból készített tárgyaktól kezdve a hulladék kreatív újrahasználatáig sok lehetőség adódik erre.

A könyvtárak teret adhatnak a könyveken kívül más megosztható tárgyak (például a hétköznapokban ritkán használt háztartási, elektronikai eszközök) kölcsönzésének is.

Továbbá Magyarországon is akad már olyan könyvtár, ahol bevezették a magkölcsönzést: tájfajta növények vetőmagjaiból lehet az ültetési szezonban hazavinni egy-egy adagot. A magokkal együtt gondozási és magfogási tájékoztató szintúgy kölcsönözhető, ezek segítségével saját magunk termelhetünk dísz- vagy haszonnövényeket. A vegetációs időszak végén pedig visszajuttathatunk a magkönyvtárba a szezon elején kölcsönzött vetőmagokból.

Ha a könyvtárnak van kertje, zöldterülete, érdemes azt aktívan használható térként kialakítani, kinti olvasósarokkal, közösségi fűszerkerttel stb. A kert madárbaráttá, illetve beporzóbaráttá is varázsolható, miáltal olyan közösségi tér jöhet létre, amely akár a természeti nevelést is támogathatja.

A könyvtárak zöldítésére plusz motivációt adhat, hogy 2016 óta minden évben meghirdetik a nemzetközi Zöld Könyvtár Díjat, amelyet több magyarországi könyvtár is elnyert már.

Kapcsolódó ajánlóink:

https://www.natureetdecouvertes.com/

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

„Segítsük elő településünk könyvtárának zöldítését!” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük