Cselekvési Tipp

Hogyan kerüljük el, hogy közösségünk szétessen a vezetés hiánya miatt?

99 Ft

Vállaljunk felelősséget azért, amiért felelősséget tudunk vállalni, és ha szükséges, merjünk többet beletenni!

A közösséget a tagok felelősségvállalása hozza létre. Egy közösség elindulása is csak akkor történik meg, ha valaki felelősséget vállal azért, hogy először összehívja a csapatot, és kimondja: azt érzem, veletek tudnék közösséget alkotni. Olvass tovább…

Ettől a pillanattól fogva csak akkor képes működni, fejlődni egy közösség, ha a tagjai felelősséget vállalnak azért, hogy történjenek a dolgok. Ha például épp megbeszélünk valamit, akkor felelősséget vállalok azért, hogy én is elmondjam a véleményemet, ötletemet. Természetesen még ennél is fontosabb, hogy felelősséget vállalok konkrét gyakorlati tevékenységekért, projektekért, ami közelebb visz bennünket a céljainkhoz.

A felelősségvállalás mértéke hozza létre a közösség természetes hierarchiáját, a körök rendszerét, mivel a felelősségvállalásunk által hatunk a többiekre, a közösség folyamataira. Ha több felelősséget veszünk magunkra, akkor nagyobb lesz a hatásunk is, azaz beljebb kerülünk a felelősségvállalás köreiben. A legbelső körben azok vannak, akik a legtöbb felelősséget veszik a vállukra, ők alkotják a közösség vezetői magját.

Vagyis a közösségekben a vezetők nem azért válnak vezetővé, mert valaki kinevezte őket, vagy mert szeretnének hatalmaskodni a többiek fölött, hanem azért, mert cselekvő módon felelősséget vállalnak. Ebből pedig következik, hogy nem azért lesznek ők a vezetők, mert mindent jobban tudnak, hanem azért, mert erőteljesebb felelősségvállalásuk által nagyobb lesz a hatásuk. Ezzel együtt felelősségvállalásuk, cselekedeteik, a közösség érdekében folytatott munkájuk jó esetben megszüli a többiek bizalmát. Így azok a tagok, akik a legtöbb felelősséget veszik magukra, és ezért bekerültek a legbelső vezetői körbe, megkapják a többiektől ehhez a felhatalmazást is. Így a felelősségvállalás által, egyfajta önfelhatalmazás és a többiektől érkező felhatalmazás oda-visszaható folyamatában születnek meg a természetes vezetők.

Kapcsolódó ajánlónk:

A kép forrása: huffpost.com

Vélemények

  1. Kovács

    Tanúságos …..

Mondd el a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük