Cselekvési Tipp

Keressünk szelíd növényvédelmi megoldásokat a kertekben, a közterületeken és a földeken!

99 Ft

A növényvédő szerek (leginkább gyomirtók, rovarölők és gombaölők) nemcsak az emberi egészségre lehetnek ártalmasak, hanem rengeteg ártalmatlan élőlény pusztulását is okozhatják. Hogyan válthatjuk ki a veszélyes szereket, és mit tehetünk azért, hogy a szelíd növényvédelmi megoldások terjedjenek el minél szélesebb körben? Olvass tovább…

Dönthetünk úgy, hogy csak a biogazdálkodásban is megengedett szereket használjuk, ám tudnunk kell, hogy ezek sem minden esetben ártalmatlanok.

Választhatjuk a fizikai növényvédelmet is: ekkor saját kezünkkel vagy különféle eszközökkel (pl. kapa, metszőolló) vesszük föl a küzdelmet kártevők, gyomok ellen.

Szintén jó lehetőség a biológiai növényvédelem, melynek lényege, hogy a károkozók ellen saját természetes ellenségeiket vetjük be. Ennek egyik módja, hogy kedvező körülményeket teremtünk számukra területünkön: például madárodúkat helyezünk ki, ágkupacokat készítünk a sünöknek stb. Ide tartoznak azok a növénytársítások is, amikor a megvédendő növényünk mellé egy olyat ültetünk, amely távol tartja a nem kívánt élőlényt (pl. eper mellé fokhagymát, paradicsom mellé bazsalikomot).

Gondos tervezéssel is megelőzhető számos kártétel. Különösen fontos a körültekintő faj- és fajtaválasztás. Az adott talaj- és éghajlati viszonyoknak megfelelő növények, illetve betegségeknek ellenálló fajták (főként tájfajták) előnyben részesítésével számos betegségnek elejét vehetjük.

A szelíd növényvédelem alapvető része az is, hogy védjük a talajt, megőrizzük termékenységét és a talajélet egészségét. Ennek érdekében alkalmazhatunk például vetésforgót, vegyeskultúrákat, komposztot, talajvédő növényeket, vagy éppen talajtakarást (mulcsot). Ugyanígy fokozhatjuk haszonnövényeink ellenállóképességét is a biogazdálkodásban előszeretettel alkalmazott növénykondicionáló szerek segítségével.

Fontos, hogy a saját kiskertünkön túl ugyanúgy foglalkozzunk ezzel a kérdéssel – nemcsak önmagunk, hanem mások (emberek és más élőlények) jólléte érdekében is. Fordulhatunk a településünk önkormányzatához, hogy csak bizonyos szerek használatát engedélyezze. Bevonhatjuk az állami természetvédelem szakembereit is. Kérhetjük például, hogy tartsanak tájékoztató előadásokat, bemutatókat a témában – de akár mi magunk is szervezhetünk ilyen eseményeket.

Sokat segíthet egy mélyebb szemléletváltás is: nem kell küzdenünk az összes, a haszonnövényeinket dézsmáló élőlény ellen, ha el tudjuk fogadni, hogy valamennyi nekik is jár kertünk, földjeink javaiból.

További ajánlóink:

A kép forrása: smithsonianmag.com

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

„Keressünk szelíd növényvédelmi megoldásokat a kertekben, a közterületeken és a földeken!” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük