Cselekvési Tipp

Termesszünk kíméletesen és fogyasszunk sok-sok helyi zöldséget!

99 Ft

Az egynyári zöldségek (zöldségeink többsége) értékes részét képezik táplálékunknak. Sokuk viszonylag alacsony kalóriatartalom mellett rengeteg rostot és mikrotápanyagot tartalmaz, továbbá a magas keményítőtartalmú gyökérzöldségekkel energiaszükségletünk számottevő hányadát, a hüvelyesekkel pedig fehérjeszükségletünk egy részét (vagy gabonafélékkel kiegészítve akár egészét) fedezhetjük növényi forrásból. Ám a boltban kapható zöldségek ökológiai lábnyoma jellemzően igen nagy: gyakran sokat utaztak, illetve általában jelentős energiabefektetéssel, nagy mennyiségű műtrágya és növényvédő szer felhasználásával állították elő őket — ez utóbbi ráadásul egészségünknek sem tesz jót. Olvass tovább… 

Pedig ha van kertünk, zöldségszükségletünket sokkal közelebbről és kíméletesebb módon is kielégíthetjük: mivel egy vegyes egynyári zöldségágyás igen-igen termékeny tud lenni, egy kicsi (mondjuk néhányszor tíz négyzetméternyi) veteményessel igényeink meglepően nagy részét fedezhetjük — egy 100-150 négyzetméteres területről pedig már egy teljes család zöldségigényének nagy része biztosítható. Az egynyári zöldségek előállítása viszonylag sok munkával jár (például a gyümölcsök többségéhez képest): gyommentesítenünk kell a területet, és meg is kell akadályoznunk, hogy általunk nem kívánt növények hódítsák vissza. Ahhoz pedig, hogy a magokból kibújt növénykék sikerrel felnövekedhessenek, megfelelő időzítésre, és — különösen eleinte — féltő gondoskodásra, továbbá kellő mennyiségű vízre és tápanyagra lesz szükség. Éppen ezért ha esetleg jártasság nélkül vágnánk bele egy efféle kalandba, mindenképpen érdemes kicsiben kezdenünk, majd évről évre, a tapasztalatoknak megfelelően fokozatosan bővítenünk a veteményest. Munkánkért cserébe a saját előállítású, vegyszermentes zöldség igazán finom, friss és egészséges lesz, amit szervezetünk is meghálál. A kertészkedéssel töltött idő pedig testünknek és lelkünknek egyaránt jót tesz.

Mivel már egy kicsike veteményesben is meglepő mennyiségek teremhetnek, készüljünk arra, hogy néha el kell majd döntenünk, mihez is kezdjünk a felesleggel. Elcserélhetjük vagy elajándékozhatjuk családtagok, barátok, ismerősök között, és meg fogjuk látni, hogy ezzel bizony mi is jól járunk: erősödnek a kapcsolataink, és az efféle ajándékozás szinte mindig megtérül, néha egészen váratlan módokon kerül viszonzásra. A felesleget eltehetjük télire, akár közösen is, hiszen a házi befőzésnek számos előnye van.

Ha nincs saját veteményesünk, zöldségszükségletünket próbáljuk meg környékbeli, szelíd gazdálkodást folytató termelőktől beszerezni. Erre talán éppen a zöldségeknél van a legnagyobb esélyünk, mivel a termelői piacok, helyiek által támogatott gazdálkodási rendszerek, és bevásárlóközösségek kínálatában rendszerint találunk belőlük bőven. Ha pedig még nem működik ilyen a környékünkön, ugorjunk neki, és szervezzünk egyet mi magunk!

Kapcsolódó ajánlóink:

A kép forrása: fablefoods.com.

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

„Termesszünk kíméletesen és fogyasszunk sok-sok helyi zöldséget!” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük